Zaloguj się aby komentować
l__p
- 321wpisy
- 307komentarzy
Mieszkam w Niemczech, pracuję w IT, a w wolnym czasie uwielbiam czytać książki i piec chleb. Dodatkowo codziennie medytuję. 📚🍞🧘
#zakwas #chleb #bojowkapiekarska #pieczzhejto #chlebekzlp
@l__p piecz bo zakwas ci ucieknie
Zaloguj się aby komentować
🟥🟩🟩
🟩🟩🟥
https://www.flagle.io
Aj wbił mi klina zły kolor niebieski 🙄
#grywebowe
Zaloguj się aby komentować
Zaloguj się aby komentować
Procent piekarski to sposób przedstawiania składników w przepisie, gdzie waga każdego składnika jest podana w proporcji do całkowitej wagi użytej mąki. Osobiście zapisuję go jako %* żeby nie mylił mi się z zwykłym %. Mówiąc prościej są to proporcje składników na 100g mąki ʕ•ᴥ•ʔ
Zalety:
- bardzo łatwo można skalować przepis w jedną lub drugą stronę
- pozwala na szybką ocenę przepisu, charakterystyki końcowego wypieku
- można szybciej i łatwiej porównywać przepisy
Wady:
- myli się ze zwykłym procentem xD
Jak wygląda przepis podany w %*? Ano tak:
1. Chleb pszenny:
- mąka chlebowa 100%*
- woda 64%*
- oliwa z oliwek 3%*
- świeże drożdże 2,4%*
- sól 1,6%*
Przepis można przedstawić też następująco:
- mąka chlebowa 1kg
- woda 640g
- oliwa 30g
- świeże drożdże 24g
- sól 16g
2. Chleb biały od Hamelmana:
- mąka chlebowa 100%*
- woda 68%*
- sól 2%*
- świeże drożdże 1,25%*
Lub przy podaniu wag:
- mąka chlebowa 680g
- woda 462g
- sól 14g
- świeże drożdże 9g
Jak widzicie używając procentów piekarskich na pierwszy rzut oka możemy stwierdzić, że chleb od Hamelmana jest bardziej słony i używa mniej drożdży, przez co i czas produkcji chleba będzie dłuższy.
Z procentem piekarskim związana jest tez wydajność ciasta. Jest to suma wszystkich %* użytych w przepisie. Lub jak ja to mówię, ile ciasta zrobię ze 100g mąki.
Tak wiec wydajność przepisów podanych wyżej to:
1. 171%*
2. 171,25%*
A po co nam wydajność ciasta? Do przeliczania przepisu na konkretna ilość ciasta, np. jak chcemy 1kg bochenek chleba od Hamelmana to: dzielimy 1kg (1000g) przez wydajność ciasta 171,25. Dzięki temu otrzymamy współczynnik konwersji (ok. 5,84). Teraz wystarczy tylko przemnożyć nasz przepis przez współczynnik konwersji i mamy przepis na 1kg bochenek:
- maka chlebowa 100 * 5,84 = 584g
- woda 68 * 5,84 = 397g
- sól 2 * 5,84 = 11,5g
- świeże drożdże 1,25 * 5,84 = 7g
Co daje nam dokładnie 999,5g ciasta ᕙ(⇀‸↼‶)ᕗ
Mam nadzieję, że się przyda! Do następnego!
#bojowkapiekarska #chleb #chlebekzlp #hejtouczy #hejtouczyhejtobawi
@l__p Świetny wpis. Dzięki!
@l__p
@l__p
przy podaniu wag:
- mąka chlebowa 680g. Czemu nie 1kg?
Zaloguj się aby komentować
Tytuł: Chrzest Ognia
Autor: Andrzej Sapkowski
Kategoria: fantasy, science fiction
Wydawnictwo: superNOWA
Ocena: 7/10
Prywatny licznik: 25/52 (21 książek / 4 komiksy)
Sapkowski jest mistrzem warsztatowym. Styl i jego operowanie słowem sprawia, że czyta się przyjemnie. Jeśli zaś chodzi o samą treść, to jestem lekko rozczarowany. Geralt idzie, po to żeby iść. Siedząc przecież nie uratuje Ciri. Geralt musi być burkliwy i próbować odtrącać wszelką pomoc. Jedynie kompanie ma przednią.
W mojej pamięci była to lepsza książka.
Wygenerowano za pomocą https://bookmeter.xyz
#bookmeter #czytajzhejto #ksiazki #czytamponocach #fantasy #sapkowski #wiedzmin
Sapek mógłby pleść trzy po trzy, a ja i tak czytałbym to z przyjemnością. Oczywiście są pewne granice, ale generalnie to tak.
@Cerber108 tą granicą był "Sezon burz"
Zaloguj się aby komentować
Zaloguj się aby komentować
Zaloguj się aby komentować
Zaloguj się aby komentować
#chleb #bojowkapiekarska #pieczzhejto #chlebekzlp
@l__p Tak tworzy się nowe przepisy na chleb.
na tej desce wygląda jak statuetka w konkursie piekarniczym
Ile za kawałek deski? XD
@Czemu 68€ xD
Zaloguj się aby komentować
Zaloguj się aby komentować
Zaloguj się aby komentować
Zaloguj się aby komentować
#chleb #zakwas #chlebekzlp
I wtedy ten słoik pęka
One man one jar
Powodzonka!
@Arlekin one lunatic one pickaxe
@l__p W Pepco były po 5 zł ze 2 miesiące temu
@GazelkaFarelka Kurde a ja z Sourhouse z miliony (nie moich) monet kupiłem
Zaloguj się aby komentować
Zaloguj się aby komentować
Zaloguj się aby komentować
Zaloguj się aby komentować
Zaloguj się aby komentować
#chleb #bojowkapiekarska #pieczzhejto #chlebekzlp
@l__p wygląda zajebiście a smakuję pewnie jeszcze lepiej
Ale masz mega fajnego bochena, i ta skórka - aż bym zmienił orientację seksualną.
@UmytaPacha zauważyłem, że tu na Hejto ludzie umiejo chlebki robić
@vredo toprawda, takie śliczne że aż by się swój pierwszy zrobiło, ale zabieram się jak pies do jeża : P
@UmytaPacha Wszystko musi dojrzeć piękna pani, cierpliwości
Zaloguj się aby komentować
Zaloguj się aby komentować