Zdjęcie w tle
l__p

l__p

Kosmonauta
  • 299wpisy
  • 276komentarzy

Mieszkam w Niemczech, pracuję w IT, a w wolnym czasie uwielbiam czytać książki i piec chleb. Dodatkowo codziennie medytuję. 📚🍞🧘

#flagle #801 (02.05.2024) 3/6
🟥🟩🟩
🟩🟩🟥
https://www.flagle.io

Aj wbił mi klina zły kolor niebieski 🙄

#grywebowe
SirkkaAurinko

#Flagle #801 (02.05.2024) 4/6

🟥🟥🟩

🟩🟩🟥

https://www.flagle.io

Bigos

#Flagle #801 (02.05.2024) 4/6

🟥🟥🟩

🟩🟩🟥

https://www.flagle.io

Zaloguj się aby komentować

Jak ktoś czyta bardziej „profesjonalne” przepisy na chleb, to spotka się z procentami piekarskimi. Tak więc dzisiaj Hejto uczy, Hejto bawi (Hejto nigdy nas nie zdradzi) i dowiemy się, o co to z tymi procentami chodzi.

Procent piekarski to sposób przedstawiania składników w przepisie, gdzie waga każdego składnika jest podana w proporcji do całkowitej wagi użytej mąki. Osobiście zapisuję go jako %* żeby nie mylił mi się z zwykłym %. Mówiąc prościej są to proporcje składników na 100g mąki ʕ•ᴥ•ʔ

Zalety:
- bardzo łatwo można skalować przepis w jedną lub drugą stronę
- pozwala na szybką ocenę przepisu, charakterystyki końcowego wypieku
- można szybciej i łatwiej porównywać przepisy

Wady:
- myli się ze zwykłym procentem xD

Jak wygląda przepis podany w %*? Ano tak:

1. Chleb pszenny:
- mąka chlebowa 100%*
- woda 64%*
- oliwa z oliwek 3%*
- świeże drożdże 2,4%*
- sól 1,6%*

Przepis można przedstawić też następująco:
- mąka chlebowa 1kg
- woda 640g
- oliwa 30g
- świeże drożdże 24g
- sól 16g

2. Chleb biały od Hamelmana:
- mąka chlebowa 100%*
- woda 68%*
- sól 2%*
- świeże drożdże 1,25%*

Lub przy podaniu wag:
- mąka chlebowa 680g
- woda 462g
- sól 14g
- świeże drożdże 9g

Jak widzicie używając procentów piekarskich na pierwszy rzut oka możemy stwierdzić, że chleb od Hamelmana jest bardziej słony i używa mniej drożdży, przez co i czas produkcji chleba będzie dłuższy.

Z procentem piekarskim związana jest tez wydajność ciasta. Jest to suma wszystkich %* użytych w przepisie. Lub jak ja to mówię, ile ciasta zrobię ze 100g mąki.

Tak wiec wydajność przepisów podanych wyżej to:
1. 171%*
2. 171,25%*

A po co nam wydajność ciasta? Do przeliczania przepisu na konkretna ilość ciasta, np. jak chcemy 1kg bochenek chleba od Hamelmana to: dzielimy 1kg (1000g) przez wydajność ciasta 171,25. Dzięki temu otrzymamy współczynnik konwersji (ok. 5,84). Teraz wystarczy tylko przemnożyć nasz przepis przez współczynnik konwersji i mamy przepis na 1kg bochenek:
- maka chlebowa 100 * 5,84 = 584g
- woda 68 * 5,84 = 397g
- sól 2 * 5,84 = 11,5g
- świeże drożdże 1,25 * 5,84 = 7g
Co daje nam dokładnie 999,5g ciasta ᕙ(⇀‸↼‶)ᕗ

Mam nadzieję, że się przyda! Do następnego!

#bojowkapiekarska #chleb #chlebekzlp #hejtouczy #hejtouczyhejtobawi
Yes_Man

@l__p Świetny wpis. Dzięki!

Akman

@l__p 

przy podaniu wag:

- mąka chlebowa 680g. Czemu nie 1kg?

Zaloguj się aby komentować

386 + 1 = 387

Tytuł: Chrzest Ognia
Autor: Andrzej Sapkowski
Kategoria: fantasy, science fiction
Wydawnictwo: superNOWA
Ocena: 7/10

Prywatny licznik: 25/52 (21 książek / 4 komiksy)

Sapkowski jest mistrzem warsztatowym. Styl i jego operowanie słowem sprawia, że czyta się przyjemnie. Jeśli zaś chodzi o samą treść, to jestem lekko rozczarowany. Geralt idzie, po to żeby iść. Siedząc przecież nie uratuje Ciri. Geralt musi być burkliwy i próbować odtrącać wszelką pomoc. Jedynie kompanie ma przednią.

W mojej pamięci była to lepsza książka.

Wygenerowano za pomocą https://bookmeter.xyz

#bookmeter #czytajzhejto #ksiazki #czytamponocach #fantasy #sapkowski #wiedzmin
8e0bfdfa-5a2c-45df-bc31-b9d9c8959154
Cerber108

Sapek mógłby pleść trzy po trzy, a ja i tak czytałbym to z przyjemnością. Oczywiście są pewne granice, ale generalnie to tak.

Vakarian

@Cerber108 tą granicą był "Sezon burz"

Zaloguj się aby komentować

Dziś chlebek na przypale. W trakcie roboty okazało się, że nie mam mąki w zapasie 🤦🏻‍♂️ chleb początkowo miał za dużą hydrację, dlatego podratowałem go płatkami owsianymi i śrutą pszenną 🙈

#chleb #bojowkapiekarska #pieczzhejto #chlebekzlp
718cb66a-d8ba-4284-8d0c-571c3ca2e042
Mr.Mars

@l__p Tak tworzy się nowe przepisy na chleb.

A_I

na tej desce wygląda jak statuetka w konkursie piekarniczym

Czemu

Ile za kawałek deski? XD

Zaloguj się aby komentować

I w końcu przyszedł słoik na zakwas xD teraz to już trzeba namieszać, nie ma więcej wymowek xD

#chleb #zakwas #chlebekzlp
898a85cd-5e11-4086-acac-8e978251cc41
def

I wtedy ten słoik pęka

Arlekin

One man one jar

Powodzonka!

Acrivec

@Arlekin one lunatic one pickaxe

GazelkaFarelka

@l__p W Pepco były po 5 zł ze 2 miesiące temu Wzięłam 4 szt.

l__p

@GazelkaFarelka Kurde a ja z Sourhouse z miliony (nie moich) monet kupiłem

Zaloguj się aby komentować

Powoli trzeba znów zakwas kręcić, a nie wiecznie na drożdżach 🙈Ale zrobiłem małe pieczeniowe zakupy 🛍️ to i motywacja będzie 🤣

#chleb #bojowkapiekarska #pieczzhejto #chlebekzlp
ec530231-9289-4e35-bace-23c116df0a97
Tytanowy-Owsik

@l__p wygląda zajebiście a smakuję pewnie jeszcze lepiej

vredo

Ale masz mega fajnego bochena, i ta skórka - aż bym zmienił orientację seksualną.

vredo

@UmytaPacha zauważyłem, że tu na Hejto ludzie umiejo chlebki robić

UmytaPacha

@vredo toprawda, takie śliczne że aż by się swój pierwszy zrobiło, ale zabieram się jak pies do jeża : P

vredo

@UmytaPacha Wszystko musi dojrzeć piękna pani, cierpliwości

Zaloguj się aby komentować