Zastanowiam się który ze składników mojego chlebka keto powoduje, że robi się on lekko fioletowy w środku.
#chleb #keto #pieczzhejto

Zastanowiam się który ze składników mojego chlebka keto powoduje, że robi się on lekko fioletowy w środku.
#chleb #keto #pieczzhejto

SKŁADNIKI:
30g nasion słonecznika
20g nasion chia
30g siemienia lnianego
30g babki jajowatej
1/2 łyżeczka soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
10g oleju kokosowego
3 jajka
400g sera białego
@Sofie babka
@Sofie co to babka jajowata?
@matra też o tym myślałam, bo to jedyna "nowość jakiej używam"
@Klamra pozwole sobie przekleić:
Babka jajowata to niezwykła roślina, znana ze swoich prozdrowotnych właściwości, a przede wszystkim z wysokiej zawartości naturalnego błonnika. Jej nasiona, podobnie jak siemię lniane czy nasiona chia, pęcznieją w kontakcie z wodą, co skutecznie wspomaga pracę układu trawiennego. Babka jajowata jest ceniona zarówno w medycynie naturalnej, jak i w kuchni, pomagając utrzymać zdrową dietę i dobre samopoczucie.
Wartości odżywcze produktu w 100 g
Wartość energetyczna 749 kJ /178 kcal
Tłuszcz 0 g
- w tym kwasy tłuszczowe
nasycone 0 g
Węglowodany 11 g
- w tym cukry 0 g
Błonnik 66,4 g
Białko 0,4 g
Sól* 1,67 g
@Sofie z samej babki wychodzą jeszcze bardziej fioletowe, fajnie to wygląda, niestety nie mam zdjęcia, bo od dawna ich nie piekę. Kupa błonnika, wrażliwym jelitom nie polecam, bo zagazuje na amen xD
@matra hahaa mi to nie grozi o dziwo. Wrzucisz przepis tak z ciekawości?
Szkoda, że ona taka droga jest.
@Sofie oj, nie pamiętam, ale takich przepisów jest mnóstwo w różnych kombinacjach. To babka, twaróg, jajka, sól i proszek do pieczenia. Opcjonalnie można dodawać otręby lub płatki owsiane, jak się chce mniej puchato-gąbczaste, a bardziej low carb.
Na pewno robiłam m.in z tego przepisu, jak teraz pogrzebałam nieco: https://www.wegeprzepis.pl/keto-bulki-z-babki-jajowatej-keto-low-carb/
W ogóle pieczywo na bazie twarogu jest spoko :3
@matra zgadzam się, ale na tym przepisie co mam to chlebek jest bardzo lekki, puszysty przede wszystkim rośnie w piekarniku, a do tego jest sycący.
Zaloguj się aby komentować