Zastanowiam się który ze składników mojego chlebka keto powoduje, że robi się on lekko fioletowy w środku.


#chleb #keto #pieczzhejto

809f96ab-3564-475d-b4fc-932d3af652e2

Komentarze (9)

Sofie

SKŁADNIKI:

30g nasion słonecznika

20g nasion chia

30g siemienia lnianego

30g babki jajowatej

1/2 łyżeczka soli

1 łyżeczka proszku do pieczenia

10g oleju kokosowego

3 jajka

400g sera białego

Klamra

@Sofie co to babka jajowata?

Sofie

@matra też o tym myślałam, bo to jedyna "nowość jakiej używam"

Sofie

@Klamra pozwole sobie przekleić:

Babka jajowata to niezwykła roślina, znana ze swoich prozdrowotnych właściwości, a przede wszystkim z wysokiej zawartości naturalnego błonnika. Jej nasiona, podobnie jak siemię lniane czy nasiona chia, pęcznieją w kontakcie z wodą, co skutecznie wspomaga pracę układu trawiennego. Babka jajowata jest ceniona zarówno w medycynie naturalnej, jak i w kuchni, pomagając utrzymać zdrową dietę i dobre samopoczucie.


Wartości odżywcze produktu w 100 g

Wartość energetyczna 749 kJ /178 kcal

Tłuszcz 0 g

- w tym kwasy tłuszczowe 

  nasycone 0 g 

Węglowodany 11 g 

- w tym cukry 0 g 

Błonnik 66,4 g

Białko 0,4 g

Sól* 1,67 g

matra

@Sofie z samej babki wychodzą jeszcze bardziej fioletowe, fajnie to wygląda, niestety nie mam zdjęcia, bo od dawna ich nie piekę. Kupa błonnika, wrażliwym jelitom nie polecam, bo zagazuje na amen xD

Sofie

@matra hahaa mi to nie grozi o dziwo. Wrzucisz przepis tak z ciekawości?

Szkoda, że ona taka droga jest.

matra

@Sofie oj, nie pamiętam, ale takich przepisów jest mnóstwo w różnych kombinacjach. To babka, twaróg, jajka, sól i proszek do pieczenia. Opcjonalnie można dodawać otręby lub płatki owsiane, jak się chce mniej puchato-gąbczaste, a bardziej low carb.

Na pewno robiłam m.in z tego przepisu, jak teraz pogrzebałam nieco: https://www.wegeprzepis.pl/keto-bulki-z-babki-jajowatej-keto-low-carb/

W ogóle pieczywo na bazie twarogu jest spoko :3

Sofie

@matra zgadzam się, ale na tym przepisie co mam to chlebek jest bardzo lekki, puszysty przede wszystkim rośnie w piekarniku, a do tego jest sycący.

Zaloguj się aby komentować