#wedlinydomowe #szynkowar #gotujzhejto

W nawiązaniu do poprzedniego wpisu ( link ) jest i ona, gotowa. Odnośnie smaku: pół-na-pół indyk z kurczakiem, to mnie tu osobiście nie zadziałało. Wyszło za chude. Z samych kurczęcych była fajniejsza, bardziej delikatna i miękka. W przyprawach, tego pomidora suszonego w ogóle nie czuć, bo znów majeranek zdominował. Muszę go dać jeszcze mniej, a pomidorów dam znacznie więcej. Przyprawa do kebaba też pasuje i ilość chyba odpowiednia. Może być więcej czarnego pieprzu.

Azotynów nie czuć wcale, ale pierwszy odruch mej lepszej połowy to: "Ale to słone!". Nic z tych rzeczy, jej wypalone kupki smakowe reagują na sól bardziej niż na sól peklową. Jest wyraźnie mniej słona niż poprzednio kiedy dałem 16g samej peklującej - bardzo przyjemny efekt.

Poza tym, ogólnie bardzo smaczne.

4a05acc7-442d-4d27-8c68-50928e9ca309

Komentarze (9)

UncleFester

@Fly_agaric Spróbuj dodać esencjonalny bulion z nóżek/głowizny, dobrze skleja takie wyroby.

Fly_agaric

@UncleFester Chyba nie, bo wyszło całkiem sporo galaretki, a więcej mokrego tam nie trzeba. Luźnawe jest właśnie przez tego chudego mielonego indyka. Ale i tak nie jest źle. Poprzednia to były same udka kurczęce i był sztos.

Ten bulion to brzmi jak do chudych kiełbas, a ja nie będę szedł w tym kierunku.

UncleFester

@Fly_agaric Zgadza się, w krakowskiej podsuszanej się sprawdza.

matra

@Fly_agaric skoro dla żony jest za słona, to widocznie to nie żona ma niewrażliwe kubki smakowe? Na kilogram średnio około 18g się daje.

Fly_agaric

@matra A ja dałem 5+7=12g - to co, faktycznie za dużo?

matra

@Fly_agaric nie sądzę, odczucie słoności to raczej kwestia indywidualna po prostu kto jak lubi, a nie 'wypalonych' kubków smakowych.

Fly_agaric

@matra Aaa, ty z tych, co każde słowo dosłownie... Klnę się na wszystkie świętości, że nic jej nie wypalałem.

matra

@Fly_agaric może sama sobie wypaliła, ja tam nie wnikam

Fly_agaric

W piątek rano gotowe, we wtorek wieczorem wyszedł ostatni kawałek. Z 1kg mięcha, na tylko dwie dorosłe osoby. Niech to będzie dowód, że własne wyroby są najsmaczniejsze.

Zaloguj się aby komentować