Uwielbiam lokalne jedzenie Zanim przyjechałem do #tajlandia to naczytałem się, aby uważać na to co się je bo można spędzić urlop w toalecie. Osobiście jem wszystko zachowując jedna lub dwie zasady: jem tylko to co jedzą inni (np. Krewetki, squids), nie jem czegoś nikt zazwyczaj nie zamawia (np. Mielonego mięsa) oraz stanowisko musi być choćby względnie czyste. Czasami obserwuję jak są inni obsługiwani w kolejce i jak zachowane są jakieś standardy to ok. Do tej pory ten system się sprawdzał

Na zdjęciu widomo z południowej strony miasta w kierunku północnym.

Dodatkowo ryż z mango i mlekiem kokosowym (60 thb), Pad Thai z krewetkami (150thb) oraz coś podane w ananasie co nie pamiętam jak się nazywało, ale było bardzo smaczne (250 thb). Przez ananasa jedzenie było lekko słodkawe. Trochę jakby pizza hawajska, ale smaczne

Dzisiaj temperatura to +31C, odczuwalne +36C. Wiatr 13 SW.

#boogietravel #Pattaya #podroze
boogie userbar
a0b0bcb4-4362-4903-a9e1-287c5bcd5692
0a87bb8d-5e38-4b6b-8978-1a5617ae2678
89258967-0f50-4c02-a513-1a0f23ed034d
7eada1df-143f-4c4d-b4c7-abc1ef8704fa
63bfc8a2-fbc7-4818-afc8-193409a1316f
boogie

A tak wygląda na GPS

d11c27ba-8fc6-43ed-974c-38969097a434
koszotorobur

@boogie - lubię mango

boogie

@koszotorobur chyba najtańszy owoc w sklepie. Całymi dniami pijemy mrożone soczki z mango, arbuza, kiwi, bananów, papaya, dragon fruit. Koszt takiego to 30thb.

16735cae-f613-4104-a0b9-839a5ff8a542
madhouze

To nie kwestia "czy" tylko "kiedy"

@boogie naczytałem się, aby uważać na to co się je bo można spędzić urlop w toalecie

boogie

@madhouze jest w tym dużo racji, dlatego zazwyczaj jemy w tym samym miejscu

Analnydestruktor

@madhouze Tajlandia to bezpieczna gastronomia

Analnydestruktor

@boogie nie ma się czego bać z jedzeniem. Byłem w taj dwa razy, 4 tyg i 5 tyg. Tylko jeden raz na Phuket miałem przygodę gastryczna, zjadłem bułeczki bapao z sate, tylko że jadłem nad ranem i możliwe że ręce nie do końca;) czyste, średnio pamiętam XD tak patong XD już jedząc miałem dziwne wrażenie.. jadałem w najdziwniejszych miejscach i nigdy nic. W Tajlandii nie ma się czego bać. Tak samo zęby myłem zawsze woda z kranu.

Ilirian

Uważaj na streetfood ale ten taki prawdziwy podawany na ulicy przez jakąś starszą grażynkę która cały dzień podaje jedzenie na tym samym talerzyku mytym w wiadrze obok stoiska. Takie stoiska zazwyczaj nie mają lodówek i bieżącej wody więc ciężko tam o zachowanie higieny.


Pad thai jest głównie popularny wśród turystów, często kelnerzy otwierali mi menu właśnie na stronie z pad thai xD Mnóstwo tajek zajada się Som Tam czyli papaya salad. Jeśli dasz radę zjeźć tę sałatkę w wersji z surowymi krewetkami (koniecznie pływającej w takiej brązowej wodzie) to możesz iść do urzędu imigracyjnego by odebrać tajskie obywatelstwo ( ͡° ͜ʖ ͡°)


Mi osobiście tajska kuchnia średnio podeszła. Kombinacja owoców morza z pikantnymi przyprawami, ziołami i dużą ilością cukru jest dość trudna do jedzenia na co dzień. Do tego tajowie nie umieją w mięso, ciężko tu dostać dobre żeberka wieprzowe czy wołowinę (dużo tajów nie je wołowiny). Mam wrażenie że tajowie wpadli w skrajność gdzie wszystko musi być bardzo przesłodzone/pikantne/tłuste bo inaczej będzie mdłe, zapomnieli że prawdziwy smak pochodzi z jakościowych składników Za to jedzenie w Kambodży które jest podobne do tajskiego było zaskakująco smaczne... jednak da sie zrobić zupę bez ładowania tam kilograma chili ( ͡° ͜ʖ ͡°)

7fb2badf-763d-47f6-88c0-11ce4247be74
GtotheG

@Ilirian akurat co do ostrego to wszystkie te ludy jedza mega ostro bo to wybija pasozyty takze ma to jakies zastosowanie. Cukier - szybki zastrzyk energii itd.

Opornik

@GtotheG Ciekawe ile w tym prawdy. Ja czytałem że ostre przyprawy konserwują, więc w ciepłych klimatach się dużo doprawia.

GtotheG

@Opornik to tez troche, ale no wiele to nie znienia przy +30 stopniach, dalej trzeba skonsumowac w miare szybko

HolQ

@GtotheG przez lata wyhodowała się w populacji mniejsza responsywnosc na kapsaicyne. Jak widzę w pracy w systemie surowiec np. "Medium hot chilli" to i tak sprawdzam w której części świata używają tego w prod. Jeśli Azja to to mediim hot chilli jest prawie nie do zjedzenia przez Europejczyka

Zaloguj się aby komentować