Komentarze (54)

wyborny

@UmytaPacha No ciągle mam problem by fote załadować. Chyba za niską range mam.

wyborny

@UmytaPacha No łącza się nie wstydzę, byłem pionierem swojej sieci i mam symetryczne.

wyborny

@UmytaPacha tak robić raz na dwa tyg i słoikowaci a nadmiar warzyw mrozić

wyborny

@UmytaPacha Chociaż w sumie w czym problem bo się zagalopowałem

wyborny

@UmytaPacha No raz gotujesz wielki gar i to co w ciągu tygodnia to słoik a co na później mrozisz. Buliony lubią kości z odrobiną mięsa a nie mięso. No nie wiem jaki banał zupkowy jeszcze napisać.

wyborny

@UmytaPacha Bulion jak w gorący do słoika dasz to spokojnie tydzień w lodówce. jak przelejesz do pojemników to jak się nie mylę 6 miesięcy w zamrażalniku w -21 st. C

wyborny

@UmytaPacha A kości nie mogą pociachać?

wyborny

@UmytaPacha No ja ostatnio przez neta zamówiłem razem z wołowiną, Wy ponoć tam wyżej cywilizacyjnie żyjecie xD

8b59a5ea-e9ec-4587-8344-8b030f9c69ff
wyborny

@UmytaPacha No ale porcji rosołowych to nie mam rozumiem, to jeśli skrzydełka nie są drogie to jest dobre rozwiązanie, Plus pewnie jest tam jakaś wołowina z kością tylko nie wiem jak cenowo?

wyborny

@UmytaPacha ale marchewke masz, jak seler będzie naciowy też będzie ok, będzie trochę bardziej słodki, nie wiem jak seler korzeniowy , pora macie, cebula jest. Da się

dolitd

@UmytaPacha Kupujesz paczkę skrzydełek i/lub nóżek kurczaka w Tesco, por, seler, pietruszkę, marchewkę, cebulę gdziekolwiek i jedziesz. Albo idziesz do butchera, kupujesz kości z wołowiny+kurczak z Tesco i włoszczyzna, i jedziesz.


Jak chcesz porcje rosołowe, to zalewasz formę do lodu rosołem i wsadzasz do lodówki. Wytrzyma z miesiąc.

wyborny

@dolitd O kolega z Twoich okolic, to wiec o w sklepach.

wyborny

@UmytaPacha Porcja rosołowa to kura/kurczak po odjęciu skrzydeł, udek, piersi

wyborny

@UmytaPacha No bo czasami do sosu potrzeba mała kostka. Ale się dziwie, zagłębie wołowiny i kości nie idzie kupić. No może u rzeżnika potną

dolitd

@UmytaPacha Nie, szybko się wygotowuje, prawie tak samo jak kupiona porcja rosołowa. Dodałbym z 10 minut, bo jest zamrożona.

wyborny

@dolitd Pogubiłem się

wyborny

@UmytaPacha to może być goleń czyli nózka takie okrągłe mięsko wokół kości

wyborny

@UmytaPacha To zostań przy skrzydełkach Ale serio, zób bulion drobiowy a nie demi glace

dolitd

@UmytaPacha Ach, to gotowanie z 8-10 godzin, najlepiej w wolnowarze. A kości to u butchera, w supermarketach raczej nie ma. Dobrze mieć zaprzyjaźnionego rzeźnika w okolicy, zawsze doradzi jakie mięso jest najlepsze do dania, a i darmowych kości dorzuci.

wyborny

@moll pomocy bo tu przypadek rokujący a ja zły nauczyciel

wyborny

@UmytaPacha to 3 miesiące Ci wyjdzie, mało? Ja kupiłem dziś kolejny termometr, a wczoraj foremki do babeczek bo mi ktoś pokazał xD


https://youtu.be/QYHxGBH6o4M?si=71cxEVOQqR4xEwHE

wyborny

@UmytaPacha A bierzesz pod uwagę możliwość kupienia całego kurczaka i porcjowanie? Wiem mentalnie może być trudne jak nie hodowało się kur xD

wyborny

@UmytaPacha Pierwszy który jak pistolet wygląda xD

wyborny

Mocom #gotujzhejto wzywam @Mielonkazdzika wiesz co w sklepach

wyborny

@UmytaPacha mocom tagu #nietylkomielonka proszę o pomoc

wyborny

@UmytaPacha lepiej

wyborny

@UmytaPacha Po to są społeczności by sobie pomagać.

moll

@UmytaPacha budżetowo to z samego rana bierzesz największy gar jaki masz w domu, wrzucasz gnatów i zielska ile zmieścisz, zalewasz wodą i gotujesz na bardzo wolnym ogniu od rana do wieczora.

Potem wyciągasz to co się nie rozgotowało, resztę przez sitko przelewasz do słoików czy tam pojemników i jest

Mielonkazdzika

@wyborny @UmytaPacha typowo dla mnie, jak ktos cos odemnie chce to mnie nie ma

A wracajac do bulionu to polecam kosci ktore mozna kupic w Morrisons, znajdziesz normalnie na pólkach popakowane jak na zdjeciach.

No i kupno calego kurczaka to naprawde dobry pomysl wykroisz mieso na normalne obiady a korpus na zupe.

A najlatwiej kupic sloik Bovril o ktoryk zrobilem wpis kilka dni temu, i na nim ugitiwac zupe. Ja napewno dodam go jak bede robil szybki ramen.

99fa9d57-3166-41ea-bf5a-d17a4b6735fa
544c846d-f1a9-47e4-9b4e-04dc6c7982b3
23c0d543-9e96-4106-9f70-d9cd25db0e6e
Mielonkazdzika

@UmytaPacha to zostaje Bovril ¯\_(ツ)_/¯

ba33d70c-0392-4f5f-8004-3563801f5178
bartlomiej_rakowski

Spóźnione smacznego dla jego! A jeszcze jednak zupkę wcisnął ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Zaloguj się aby komentować