
Trzęsawka to przewlekła i nieuleczalna choroba zakaźna owiec, powodująca gąbczaste zwyrodnienia mózgu i rdzenia kręgowego. Objawy zwykle pojawiają się u owiec w wieku 1½–5 lat, choć zdarzają się młodsze lub starsze osobniki. Są nimi: pobudliwość, swędzenie skóry powodujące ciągłe ocieranie się zarażonych zwierząt o drzewa, krzewy, co prowadzi do powstawania rozległych, często głębokich ran. Ponadto zakażone osobniki charakteryzują się nadmiernym pragnieniem, osłabieniem, zaburzeniami równowagi i koordynacji ruchowej. W ostatnim stadium choroba prowadzi do całkowitego paraliżu, a następnie zgonu zwierzęcia. W mózgach padłych na trzęsawkę zwierząt wyraźnie widoczne gołym okiem są zmiany, mające postać ubytków w tkance nerwowej.
Czynnik zakaźny to nie bakteria ani wirus, lecz zakażone białko – prion. Zdrowe priony występują w tkankach zwierząt, natomiast priony trzęsawki zmieniają kształt i zaczynają zakażać inne białka, namnażając się najpierw w tkance limfatycznej, a potem w mózgu i rdzeniu kręgowym. Owce mogą długo chorować bez widocznych objawów, zwykle choroba trwa kilka miesięcy, rzadko ponad rok. Patogen jest bardzo odporny, może przetrwać w środowisku nawet ponad dekadę, co oznacza, że choroba może powrócić na tę samą farmę.
#owcaspam #zwierzeta #islandia