Ten owoc zwiększa wrażliwość na insulinę. Naukowcy nie mają wątpliwości

Codzienne jedzenie świeżego mango może zmniejszać insulinooporność u dorosłych osób z nadwagą lub otyłością i potencjalnie obniżać ryzyko cukrzycy - informuje pismo "Nutrients". [...]


Naukowcy z Illinois Institute of Technology (USA) zbadali wpływ regularnego spożywania mango na stan zapalny i wrażliwość na insulinę u uczestników z nadwagą lub otyłością i przewlekłym stanem zapalnym o niskim stopniu nasilenia.


Jak wykazali, spożywanie dwóch porcji mango dziennie (każda po około 165 gramów miąższu, co odpowiada objętości filiżanki) może poprawić wrażliwość na insulinę u dorosłych z nadwagą lub otyłością z przewlekłym stanem zapalnym o niskim stopniu nasilenia. To kolejny przykład na to, jak proste wybory dietetyczne mogą przyczynić się do zmniejszenia ryzyka chorób przewlekłych, takich jak cukrzyca typu 2, które są ściśle powiązane ze stanem zdrowia serca. [...]


#zdrowie #cukrzyca #owoce #mango #zdroweodzywianie #polskieradio24

Polskie Radio 24

Komentarze (8)

RogerThat

 proste wybory dietetyczne mogą przyczynić się do zmniejszenia ryzyka chorób przewlekłych


A pewnie, lepiej zjeść mango niż cokolwiek opakowanego w plastik.

HunteX

@RogerThat jakby manga w plastik nie pakowali

HolQ

Ble....chyba tylko avocado jest bardziej nielubianym przeze mnie owocem niż mango

HunteX

@HolQ mango jest zajebiste. Tylko w Polsce często jest nieświeże.

HolQ

@HunteX gusta są jak opinie i dupa - każdy ma swoje/swoją

kitty95

A nieświeże też się liczy?

luk-mat-1

Masz cukrzycę? Zjedz sobie fruktozy xD

JakTamCoTam

No to musiałbym wyjechać z PL, żeby mieć świeże mango xD

Zaloguj się aby komentować