Tak wygląda po wypieku, smakuje lepiej niż się spodziewałam. Jest lekko kruchy, skórka wyszła fajna chrupiąca, środek nie jest mokry na co liczyłam.


Poniżej przepis:

-270g zmielonego siemienia lnianego (ja mieliłam na świeżo)

- 2 garście słonecznika

- 1 łyżka proszku do pieczenia

- 1 łyżeczka sody oczyszczonej

- pół łyżeczki soli

Wszystko razem wymieszać dodać szklanke cieplej albo gorącej wody i łyżeczkę octu jabłkowego lub winnego co tam kto ma.

Wymieszać wszystko i uformować bochenek. Będzie to bardzo łatwe.

Piec w 180st. 60 minut. Ja miałam ustawie góra-dół.


#chleb #keto #gotujzhejto

810913ac-f82f-4ebd-8317-d37e573cee1f
35193e21-bcb6-4c0c-95ea-135b972ee907

Komentarze (15)

plemnik_w_piwie

@Sofie Jezu, ile siemienia... to można faktycznie jeść bez konsekwencji?

Ja jak zjem więcej niż 3 łyżki prażonego siemienia nq raz, to potem mam własną lokalną cichą wiosnę.

Sofie

@plemnik_w_piwie szkoda, że u mnie tak nie działa xD

Ja chleb jakikolwiek robię zawsze jem tylko na śniadanie więc może dlatego

moll

@Sofie wygląda trochę jak krasnoludzki chleb bojowy xD

Sofie

@moll trochę malutki, ale bardzo szybko się robi, a kolor jest genialny

moll

@Sofie zdecydowanie

Sofie

@Lvter chyba nie, bo nie wiem o co chodzi

plemnik_w_piwie

@Sofie to postać z south parku, pan świąteczna kupka

Sofie

@Lvter chyba jednak wolałam nie wiedzieć

Lvter

@Sofie nie chcesz wiedzieć jakie skojarzenia mogą mieć osoby które poczęstujesz? W sumie, może racja....

pacjent44

proszek do pieczenia i soda, to jest to samo.

wonsz

proszek do pieczenia i soda, to jest to samo.

@pacjent44 no nie, w proszku masz jeszcze:

Winian potasu dzięki swoim spulchniającym właściwościom znajduje zastosowanie w cukiernictwie, pełniąc składnik proszku do pieczenia. Sprawdza się również przy stabilizacji i ubijaniu piany z białek, a wraz z sodą oczyszczoną pełni rolę regulatora kwaśności. Co istotne, kamień winny nie wpływa w żaden sposób na smak potraw.

Zwróć uwagę na ostatnie zdanie, bo jak sypniesz za dużo sody to czuć.

Sofie

@wonsz prawda z tą za dużą ilością sody

Sofie

No niby tak, ale jednak soda jest dużo mocniejsza od proszku i to ona gwałtownie reaguje z wrzątkiem i z octem co można zaobserwować podczas robienia tego chlebka

Zaloguj się aby komentować