tak wyglada borys ktory ostatnie tygodnie przeleżał w wodzie

no chyba nas policja robi w c⁎⁎ja

nietkniety przez robactwo

nietkniety przez ryby

nie spuchl

#grzegorzborys

35e63268-65ee-4af6-bb9b-7d17f3062af0
#nsfw

Komentarze (17)

dsol17

Podobno strzelił sobie w łeb. Obstawiam,że "strzelił sobie w łeb" podczas zatrzymania.

Bajo-Jajo

@dsol17 musial opanowac trudna sztuke strzelania tak by nie zniszczyc sobie czaszki ani glowy

vredo

@Bajo-Jajo Trudno jest doprowadzić do poważnych uszkodzeń czaszki w stylu Kurta Cobaina jeśli się strzela z pneumatyka a nie z broni ostrej chociażby jakiejś 9 mm.

Modrak

Jakby spał...

Ha tfu na śmiecia.

bartek555

Pomyslmy dlaczego w kostnicach trzyma sie zwloki w niskiej temperaturze 🤓 zostawilbym sekcje zwlok specjalistom, ktorzy maja rzeczywista wiedze i doswiadczenie

Bajo-Jajo

@bartek555 w kostnicy nienma robactwa ryb czy bakterii

a tu przelezal tygodnie w 4-9°C

zostaw raz mieso w lodowce w tych 5°C to zobaczysz co sie bedzie z nim robilo po 2 dniach

Acrivec

@Bajo-Jajo "w kostnicy nie ma bakterii" lol

bartek555

@Bajo-Jajopolecam te publikacje, link z dupy, ale jakos nie moge innego ogarnac - https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&ved=2ahUKEwiyw4GJkLKCAxVeIEQIHfvcCccQFnoECAgQAw&url=https%3A%2F%2Fyadda.icm.edu.pl%2Fbaztech%2Felement%2Fbwmeta1.element.baztech-article-BAT1-0028-0047%2Fc%2Fhttpwww_phr_net_plmaterial2005rphr2112005phr1122005siermontowski.pdf&usg=AOvVaw0833JruzA2QJwNMAv7hzjU&opi=89978449


Po śmierci rozpoczynają się procesy nazywane przemianami pośmiertnymi. Najczęściej mamy do czynienia z gniciem. Jednak środowisko wodne, szczególnie zimna woda, mogą wpłynąć hamująco na powyższe procesy. W związku z tym zamiast do gnicia i rozpadu zwłok, dochodzić może do przeobrażeń, a konkretnie do przeobrażenia tłuszczowo- woskowego, czyli zmydlenia. Niska temperatura i odcięcie przez wodę dopływu tlenu hamują procesy rozkładu, umożliwiając przebieg innych reakcji chemicznych, prowadzących między innymi do wytrącania się kryształów kwasów tłuszczowych reagujących następnie z sodem, potasem, magnezem, wapniem i jonem amonowym w procesie saponifikacji, których to reakcji końcowym efektem jest wytworzenie tzw. „tłuszczo-wosku”

Konro

@Bajo-Jajo po dwóch dniach w lodówce to mięso głównie wysycha

zuchtomek

@Bajo-Jajo Zostaw te mięso w lodówce w wodzie i bez i zobaczysz różnicę


Robactwa w takich warunkach też już mniej, a ryby to czekają aż się trup zacznie rozkładać, co nawet na powierzchni zaczyna się po około dwóch tygodniach.

Bez dostępu powietrza gnicie tak łatwo nie postępuje.


Z tego co piszą to postrzelił się z broni pneumatycznej czyli jakiejś 'wiatrówki', a nie normalnym pociskiem.


Dwa tygodnie jest dość prawdopodobnym wynikiem moim zdaniem.


https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6474513/


http://www.amsik.pl/archiwum/4_2008/4_08e.pdf

Bajo-Jajo

@Konro a jak jest hermetycznie zamkniete? gnije i puchnie i to w 5°C

tam lezac w bentosie (chociaz powinien wyplynac) ale dajmy na to ze caly czas lezal ponizej 4m a nie gdzies w strefie pelagialnej to i tak powinien sie zaczac rozklad

tu nic takiego sie nie stalo

Alky

@bartek555 No właśnie tłuszczowosku też nie widzę, strasznie dziwny przypadek.

Konro

@Bajo-Jajo Generalnie też spodziewałbym się inaczej wyglądających zwłok ale chuja się na tym znam a wyłowione ciała to widziałem głownie na sadisticu hah.

Swoją drogą to przechowując mięso w misce z wodą w lodówce to ten jeden czy 2 dni wytrzyma i chyba ciągle nadaje się do spożyci (przynajmniej nie śmierdzi po wyciagnięciu).

Zaloguj się aby komentować