Steak z rostbefu z sosem z redukcji czerwonego wina. Na wierzch dałem tym razem "kwiat soli" z Portugali zamiast masła - polecam.
Sos robiłem pierwszy raz. wyszedł mi bardzo smaczny ale go zepsułem. Szalotka za grubo pokrojona i za krótko podsmażona na maśle, sos redukowałem w oddzielnym garnku a następnie redukcją deglazowałem patelnie na której smażył się stek, przez co wino i tłuszcz wyszły oddzielone, powinna być jednolita struktura (chyba za krótko deglazowałem patelnie???), a sos był trochę za tłusty. Dodatkowo zrobiłem jakieś trzy razy za dużo sosu. Smak 8/10
Do tego pieczone ziemniaczki na smalcu kaczym wytopionym podczas robienia piersi z kaczki (w małym słoiczku)
Musze popracować nad prezentacją dań bo wygląda jak nasrane.
#jedzenie #gotujzhejto #gotowanie #mieso
e4d5f020-d9b0-4166-b5d8-73504197fa87
1fc0daa2-987e-4993-9d05-05fd031ece66
a4352efa-e67e-4e3a-9268-a48cd7708bb1
SiostraNieZdradziDziewczynaTak

Jeszcze dodam że nigdy wcześniej w tygodniu nie ugotowałem sobie tak pracochłonnego obiadu - człowiek jak się starzeje to coraz większe wymagania ma. Kiedyś bym usmażył kiełbasę i napił się wódki.

OrzeszQ

@SiostraNieZdradziDziewczynaTak Obyś dostał sraczki od ten surowizny

JozefStalin

@SiostraNieZdradziDziewczynaTak stek idealnie na mój gust, mogę wiedzieć skąd przepis na sos?

paramyksowiroza

@SiostraNieZdradziDziewczynaTak

następnie redukcją deglazowałem patelnie


Mam wrażenie, że tutaj wystąpił problem. Czemu nie deglasowałeś samym winem?

Mogło być też tak, że za słabo zemulgowało się w garnku, ale obstawiałbym to pierwsze.

SiostraNieZdradziDziewczynaTak

@paramyksowiroza możliwe że tak, patelnia była zbyt gorąca i sos się rozdzielił, wino zaniosłem do stołu żeby nalać sobie kieliszek

Ziemniak43212

@SiostraNieZdradziDziewczynaTak Nie musisz, ale jak masz zajawkę to powinieneś


Zapraszam do siebie

Zaloguj się aby komentować