
Na sklepowe półki trafił właśnie nowatorski produkt zaprojektowany przez konsumentów, naukowców ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego i jedną z podkarpackich piekarni. To roślinna przekąska w kształcie spirali z nadzieniem ze szpinaku, hummusu i suszonych pomidorów. Jest odpowiednia dla wegan oraz osób nietolerujących mleka, masła i jajek, a więc podstawowych składników wykorzystywanych w branży piekarniczej.
Produkt, który właśnie trafił do sklepów na Podkarpaciu, ale znaleźć można go też w Warszawie, powstał w ramach europejskiego projektu EIT Food RIS Consumer Engagement Labs. Inicjatywa ma na celu tworzenie żywności odpowiadającej na potrzeby konsumentów o szczególnych wymaganiach dietetycznych. W trakcie warsztatów współtworzenia (tzw. ko-kreacji) konsumenci – 25 osób na dietach roślinnych i eliminacyjnych – wzięli udział w pięcioetapowym procesie: od opracowania profilu tzw. persony, przez identyfikację luk rynkowych i tworzenie koncepcji, aż po prezentację pomysłów przed producentem. Efektem było 13 koncepcji nowych produktów, na podstawie których powstała rzemieślniczo wytworzona spiralna bułka „Ślimak z nadzieniem szpinakowo-hummusowym”, która właśnie trafiła do sprzedaży. [...]
#zywnosc #jedzenie #przekaski #sggw #forumakademickie