Przepalenie nowego piekarnika Diavola Pro v3.
Troche było trudności żeby okiełznać bestie, ale nagrzewa się do 500 stopni i czuć różnicę w smaku ciasta - jak z prawdziwego pieca opalanego drewnem.
Polecam 10/10
#pizza





Przepalenie nowego piekarnika Diavola Pro v3.
Troche było trudności żeby okiełznać bestie, ale nagrzewa się do 500 stopni i czuć różnicę w smaku ciasta - jak z prawdziwego pieca opalanego drewnem.
Polecam 10/10
#pizza





Umm taka z czerowna scybulka
@A_I super wygladaja!
U mnie niestety diavola nie do dostania
Też mam diavolkę, zupełnie inna jakość pizzy 😍
Wygląda super. Czy możesz podesłać swój przepis na ciasto?
@Tangas pewnie
SKŁADNIKI na 6 pizz
CIASTO:
1kg maki
600 ml wody z lodówki
30 ml oliwy z oliwek (ok. 2 łyżeczek)
15 g soli (ok. 1,5 łyżeczki)
3 g świeżych drożdży z kostki
Pozostale:
Puszka pomidorów (całych)
Drzewko bazylii
3 kulki mozzarelli lub torba wiórek
Torba parmezanu
Dodatkowe składniki
Do miski wlewamy 600 ml wody, ok. 3 gram drożdży, 1,5 łyżeczki soli, 3 łyżeczki oliwy, 1 kg mąki 00 np. Caputo.
20 minut - ugniecione ciasto odkładamy do miski, możemy przykryć je suchą szmatką uprzednio głaskając ciasto ręką lekko zwilżoną wodą.
60 minut - wyciągamy z miski i naciągamy. Ciasto w formie dużej kuli odkładamy znów do miski, którą szczelnie foliujemy aby pozbawić powietrza dostępu do niego.
2h - wyciągamy ciasto. Dzielimy je na 6 równych części i formujemy kulki. Kulki powinny mieć po około 250-280 gramów. Wkładamy do szczelnego pojemnika. Na 2h zostawiamy w cieple.
@A_I dzięki. Proporcje składników pewnie są z kalkulatora pizzy? Ciasto nie wychodzi zbyt lepiące? Zawsze mam problem ze zsunięciem go z łopaty.
@Tangas przepis mam od TopGar z yt
ano też miałem problem z sunięciem z tej łopaty od diavolapro i finalnie używam ją tylko do wyciągania pizzy. A do nakładania mam taką drewnianą bez dziurek, posypuję ją mąką i wtedy się elegancko nie zsuwa. I teraz przesadziłem z oliwą, przetestuję następnym razem bez dodawania oliwy do ciasta i chyba wtedy będzie się mniej kleiło
@A_I moja jest aluminiowa. Gdzieś czytałem, że materiał łopaty ma znaczenie. Mówisz, że warto spróbować z drewnianą? Mi czasem wychodzi "calzone", tak źle mi się zsuwa. Zamiast płaskiego placka, jest pieróg. A co do proporcji składników to polecam kalkulator KMP. Oliwa jest potrzebna.
@Tangas na drewnianej bez dziurek o tyle dobrze, że jak podsypiesz mąką to sie nic nie przykleja i ładnie się zsuwa
no mi przy testach tej aluminiowej wyszły dwa calzone i odpuściłem dalszych podejść
dzieki za polecenie kalkulatora, muszę przetestować
Zaloguj się aby komentować