Przepalenie nowego piekarnika Diavola Pro v3.

Troche było trudności żeby okiełznać bestie, ale nagrzewa się do 500 stopni i czuć różnicę w smaku ciasta - jak z prawdziwego pieca opalanego drewnem.


Polecam 10/10


#pizza

d39a86ce-2985-4d3d-8386-f6bdd2d22c28
8cd2f3f2-e12d-47df-9341-88686139f200
ad837218-2044-43c1-8fff-4574e0d7dd59
cae5f334-476e-4dc4-bf7a-3c66bd76384f
A_I userbar

Komentarze (10)

ErwinoRommelo

Umm taka z czerowna scybulka

3t3r

@A_I super wygladaja!

U mnie niestety diavola nie do dostania

Shivaa

Też mam diavolkę, zupełnie inna jakość pizzy 😍

Tangas

Wygląda super. Czy możesz podesłać swój przepis na ciasto?

A_I

@Tangas pewnie


SKŁADNIKI na 6 pizz

CIASTO:

  • 1kg maki

  • 600 ml wody z lodówki

  • 30 ml oliwy z oliwek (ok. 2 łyżeczek)

  • 15 g soli (ok. 1,5 łyżeczki)

  • 3 g świeżych drożdży z kostki

Pozostale:

  • Puszka pomidorów (całych)

  • Drzewko bazylii

  • 3 kulki mozzarelli lub torba wiórek

  • Torba parmezanu

  • Dodatkowe składniki

  1. Do miski wlewamy 600 ml wody, ok. 3 gram drożdży, 1,5 łyżeczki soli, 3 łyżeczki oliwy, 1 kg mąki 00 np. Caputo.

  2. 20 minut - ugniecione ciasto odkładamy do miski, możemy przykryć je suchą szmatką uprzednio głaskając ciasto ręką lekko zwilżoną wodą.

  3. 60 minut - wyciągamy z miski i naciągamy. Ciasto w formie dużej kuli odkładamy znów do miski, którą szczelnie foliujemy aby pozbawić powietrza dostępu do niego.

  4. 2h - wyciągamy ciasto. Dzielimy je na 6 równych części i formujemy kulki. Kulki powinny mieć po około 250-280 gramów. Wkładamy do szczelnego pojemnika. Na 2h zostawiamy w cieple.

Tangas

@A_I dzięki. Proporcje składników pewnie są z kalkulatora pizzy? Ciasto nie wychodzi zbyt lepiące? Zawsze mam problem ze zsunięciem go z łopaty.

A_I

@Tangas przepis mam od TopGar z yt

ano też miałem problem z sunięciem z tej łopaty od diavolapro i finalnie używam ją tylko do wyciągania pizzy. A do nakładania mam taką drewnianą bez dziurek, posypuję ją mąką i wtedy się elegancko nie zsuwa. I teraz przesadziłem z oliwą, przetestuję następnym razem bez dodawania oliwy do ciasta i chyba wtedy będzie się mniej kleiło

Tangas

@A_I moja jest aluminiowa. Gdzieś czytałem, że materiał łopaty ma znaczenie. Mówisz, że warto spróbować z drewnianą? Mi czasem wychodzi "calzone", tak źle mi się zsuwa. Zamiast płaskiego placka, jest pieróg. A co do proporcji składników to polecam kalkulator KMP. Oliwa jest potrzebna.

A_I

@Tangas na drewnianej bez dziurek o tyle dobrze, że jak podsypiesz mąką to sie nic nie przykleja i ładnie się zsuwa

no mi przy testach tej aluminiowej wyszły dwa calzone i odpuściłem dalszych podejść

dzieki za polecenie kalkulatora, muszę przetestować

Zaloguj się aby komentować