Proszę, można kupić jakąś wędlinę w sklepie, która nie jest napchana konserwantami i aromatami.

Proszę, można kupić jakąś wędlinę w sklepie, która nie jest napchana konserwantami i aromatami.

Takie etykietki to powinny być wszędzie
@GazelkaFarelka a ktoś mówił że nie można? Swoją drogą 98% mięsa w kiełbasie to tak średnio
@mrmydlo tymczasem Szwecja: parówki 70%, kiełbasa 65% mięsa xDDD
Jak ja nie lubię tego kraju
@mrmydlo A ile byś chciał? Pozostałe 2% to sól, woda i pieprz, czosnek. To jest skład, a nie ile wagowo mięsa zostało zużyte w stosunku do gotowego wyrobu.
@mrmydlo tam gdzie na etykietach podają ile mięsa poszło na 100g gotowego wyrobu zamiast finalnego składu to właśnie maskowanie tego, że jest średniej jakości. Bo "105g mięsa na 100g produktu" wygląda lepiej, niż faktyczne 85% mięsa w składzie, a reszta woda i wypełniacze.
A ty się na to nabierasz i wydaje ci się że kupując coś takiego kupujesz coś lepszego ("nooo, 105% procent to wychodzi") niż to co ma 98% mięsa w składzie gotowego wyrobu.

@maximilianan jak przyjedziesz do PL kup sobie parę kilo, poporcjuj i do zamrażarki.
@GazelkaFarelka teraz będę w Niemczech mieszkał to i bliżej i lepsze żarcie
@GazelkaFarelka Jestem debilem
@GazelkaFarelka Na przykład 130%, jak w wędlinach podsuszanych.
@UncleFester to nie jest 130% składu gotowego wyrobu (bo niby jak, całość składu to maksymalnie 100%), tylko informacja, że ze 130g mięsa uzyskuje się 100g gotowego wyrobu. Co, zakładając że podsuszone mięso redukuje się nawet o połowę, może oznaczać że finalnie w wyrobie możesz mieć tylko 80% mięsa i resztę chuj wie czego. Ale tego już nie podają, ile mięsa a ile chuj wie czego, a głupi się cieszy że kupił produkt składający się bardziej niż 100% mięsa.
Wyjaśniłam wyżej.
@UncleFester Kabanosy Tarczyński
"Ze 185 g mięsa wieprzowego wyprodukowano 100 g produktu
Składniki: mięso wieprzowe, skrobia, tłuszcz wieprzowy, sól, przyprawy, ekstrakty przypraw, aromaty, białko wieprzowe, cukier, przeciwutleniacz: askorbinian sodu, substancja konserwująca: azotyn sodu"
Zagadka dla ciebie: skoro ten produkt składa się według ciebie ze 185% mięsa (czyli w 100% z mięsa i jeszcze prawie drugie tyle mięsa, czyli "jeszcze bardziej niż całkowicie z mięsa niż całkowicie"
@GazelkaFarelka
To tylko kwesta konwencji, czy liczymy w górę, czy w dół.
Przyjmij, że gotowy wyrób to 100% bo "całość składu to maksymalnie 100%" i policz procentowy udział składników dla np. krakowskiej pieczonej suchej, myśliwskiej lub innych kabanosów.
Receptury masz w "szesnastce"
Jak robię polską, to 10kg produktu uzyskuję z 13kg składników, czysta strata.
@UncleFester Otóż to. Nie może być w składzie więcej niż 100% mięsa, bo całość składu to maksymalnie 100%.
Można podać info, z ilu, np. 130g mięsa powstało 100g gotowego produktu, ale to nie jest równoznaczne, że ten produkt składa się z 130% mięsa bo to jest jakiś absurd. I nie możesz porównywać, że ten pierwszy produkt jest lepszy, bo ze 130g mięsa zrobiono 100g produktu, a drugi jest słaby, bo się składa tylko z 98% mięsa. Musiałbyś wiedzieć, jaki jest % mięsa w tym pierwszym produkcie, żeby robić takie porównanie, który jest lepszy.
Swoją drogą lepiej niż 98% mięsa w składzie to się już praktycznie nie da, bo zawsze się daje 1,5% soli, reszta przyprawy. To, co podałam to jest najlepsza składem kiełbasa wieprzowa jaka może istnieć. Jak ktoś pisze, że to jest "słaby skład bo są lepsze" to bredzi od rzeczy. Oczywiście są jeszcze niuanse typu czas i sposób wędzenia, przyprawy, które decydują o finalnym smaku.
@GazelkaFarelka
>Składniki: mięso wieprzowe, skrobia, tłuszcz wieprzowy, sól, przyprawy, ekstrakty przypraw, aromaty, białko wieprzowe, cukier, przeciwutleniacz: askorbinian sodu, substancja konserwująca: azotyn sodu"
A co to za
Od czasu, gdy nie obowiązują normy branżowe/resortowe, powstają takie potworki, bo wędliną tego nie nazwę.
Skrobia, ekstrakty, aromaty, eufemistyczne białko wieprzowe - w mięsie go nie było? = chamskie fałszowanie produktu.
Przykładowa receptura kabanosów to:
wieprzowina kl.I - 30%
wieprzowina kl.II - 70%
przyprawy:
- peklosól 18g /kg
- pieprz świeżo mielony - 1,8g/kg
- gałka muszkatołowa - 0,5g/kg
- kminek - 0,7g/kg
- czosnek - 2,0g/kg
- jelita baranie
I tego się trzymajmy.
@UncleFester a widziałeś główne zdjęcie tego posta i przeczytałeś skład na etykiecie?
Te kabanosy Tarczyński wrzuciłam właśnie na dowód, że "185g mięsa na 100g produktu" to zarzutka na naiwnych, którym wydaje się że to oznacza, że w produkcie jest więcej niż 100% mięsa i w związku z czym to super produkt, lepszy od tego który ma podane 98% mięsa w składzie.
@GazelkaFarelka
>a widziałeś główne zdjęcie tego posta i przeczytałeś skład na etykiecie?
Tak
A teraz mały eksperyment myślowy:
Bierzemy 1000g szynkę, peklujemy ją 18g soli, nacieramy 5g przypraw, mamy 1023g baton gotowy do wędzenia.
Skład procentowy to odpowiednio 97,75% 1,76% 0,49%.
Po uwędzeniu szynka waży 800g, ale do jej wytworzenia użyto 1023g składników - czary, nie - straty technologiczne.
Skład po uwędzeniu odpowiednio 125,00% 2,25% 0,63%.
I nie ma tu ani błędu ani żadnej filozofii.
@UncleFester jest błąd, bo nigdzie się tak nie podaje składu.
@GazelkaFarelka
Nie ma
Chyba troszkę nieuważnie czytasz.
Komentarz usunięty
@UncleFester Po pierwsze jest dyskusja o etykiecie i wyrobach dostępnych w sklepie, po drugie sprawdziłam i podaje się procentowy skład w momencie przygotowania (czyli właśnie receptura) lub ilość na ilość produktu gotowego. Nie podaje się nigdzie w ten sposób, jak ty to obliczyłeś i napisałeś, procentów większych niż 100%.
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/?uri=celex%3A32011R1169
Załącznik VIII punkt 3 i 4
@GazelkaFarelka
Jeśli dyskusja dotyczy tylko etykiet na dopuszczonych do obrotu wyrobach, masz całkowitą rację, gdyż regulują to "światle" przepisy.
Z cytowanego przez Ciebie dokumentu wynika jedynie, że zapis "mięso 125%" jest niedopuszczalny (dlaczego - chyba się domyślam
Nie zmiana to jednak faktu, że finalny wyrób ma więcej niż 100% składnika.
@GazelkaFarelka jestem z okolic i potwierdzam, ludzie ją chwalą
U mnie na ośce stokrotka to druga żabka, nie ma tam takich rarytasów
Zaloguj się aby komentować