Poleci ktoś jakieś dobre wino, czerwone, bez siarczyn i nie za miliony monet? Zawsze jak chce się napić winka to jest wybór 20 zł i siarczyny, albo 60 zł bez siarczyn... Nie wiem czemu wina są takie drogie ;(
Mogą być te wersje mini, bo to tylko tak lampka do smaku, a nie do upicia.

#wino #cabernetsauvignon
radek-piotr-krasny

@GtotheG Kurcze w biedrze jest wytrawne, nie pamietam nazwy ale na etykiecie jest konstelacja gwiazd. I kosztuje cos ponad 40pln. Bardzo dobre

Marcin1551

Astrale, ma powyżej 4 na vivino

Suodka_Monia

@GtotheG np  Solluna Montepulciano D'abruzzo 40pln wytrawne

GetBetterSoon

@GtotheG Nie znam lepszego wina jeżeli chodzi o stosunek ceny do jakości niż Isla Negra z biedry za 20pln. Niestety zawiera siarczyny, ale za te pieniadze...


edit, asystent mówi, że jeżeli nie masz alergii i spożywasz w umiarkowanych ilościach to luzik:

"Siarczyny, które są szeroko stosowane jako konserwanty w wielu rodzajach żywności, w tym w winie, są zazwyczaj bezpieczne dla większości osób. Są one używane do utrzymania świeżości i zapobiegania rozwojowi szkodliwych bakterii.

Jednakże, niektóre osoby mogą mieć nadwrażliwość lub alergię na siarczyny, co może prowadzić do objawów takich jak bóle głowy, wysypka, obrzęk, biegunka, bóle brzucha czy trudności z oddychaniem. U osób z astmą siarczyny mogą wywołać ataki astmy.

Mimo że większość win zawiera siarczyny, istnieją wina "bez dodatków siarczynów" dla tych, którzy mają na nie reakcje alergiczne. Należy jednak pamiętać, że nawet wina bez dodatków siarczynów mogą naturalnie zawierać śladowe ilości siarczynów, ponieważ są one naturalnym produktem fermentacji.

Większość ekspertów uważa, że umiarkowane spożycie wina, które zawiera siarczyny, jest bezpieczne dla większości ludzi. Jeśli jednak masz jakiekolwiek obawy dotyczące siarczynów w winie, powinieneś skonsultować się z lekarzem."

2154856d-26a7-4ec5-9f69-77a9e4f2b434
GtotheG

@GetBetterSoon tak, chodzi mi o te bez dodatków siarczanów. Dzięki za propozycje, może kiedyś się skuszę.

Zielczan

@GtotheG skąd pomysł, że siarczyny w winie są niepożądane? Normalny efekt wyrobu wina

GtotheG

@Zielczan to czemu w drogich winach ich nie ma, a w tanich są?

Cybulion

@GtotheG kazde czerwo ma siarczyny. @__@ wez se primitivo. A smak ktorego chcesz uniknac to TANICZNOŚĆ.

GtotheG

@Cybulion no nie wiem, tu piszą, że nie każde:


https://profilwino.pl/pl/c/Wina-bez-dodanych-siarczynow/83


Jeśli chodzi ci o to, że chcę uniknąć cierpkiego smaku w winie to nie. Nie o to mi chodziło. Wino może być wytrawne. Byle bez tych dodatkowych siarczanów.

Cybulion

@gtotheg prosze trzy najdrozsze z mojej piwniczki. Wszystkie maja siarczyny. A ta stronke to mozna sobie w du*e wlozyc. Mam 12 lat doswiadczenia pracy z winem jako sommelier, trust me. I nie chodzi mi o cierpkosc, tanicznosc to calkiem co innego niz poziom kwasu i cukru.

d1673321-ce7f-41d7-85eb-b81beeb5fc24
ca0c9da5-bbdc-472b-bc95-8e625b7f7d53
6fda0b67-d5bb-487a-974a-9a660a823fa5
Cybulion

@GtotheG a jeśli chcesz uniknac cierpkosci - szukaj włochy puglia - szczep Primitivo,

Susumaniello ( te tanie puglijskie a nie manduria). Ew. Jakies appasimento (varvaglione paralupi) na poduszanych winogronach.

GtotheG

@Zielczan niektóre mają na etykietach dopisane, że są siarczany (jeśli się nie mylę teraz). Chcę unikać tego związku co to się go fizycznie dodaje, nie to co naturalnie występuje w winie.

Cybulion

@GtotheG siarczany to sa w tych polskich beczkach po 11zł. Siarczyny to efekt produkcji wina. Nie wiem jak ci pomoc bardziej, dalem ci liste czerwonych szczepow najbardziej nabitych cukrem wyzej. Jak sprobojesz primitivo to je pokochasz. Tak jak susumaniello. A juz wysokie toskany i supertoscany, to nie wino a magia (gorzej z cena). Polecam apke vivino i tam patrzec za poziom Acidity i Sugar. Im mniejszy jest pierwszy tym blizej ciebie

GtotheG

@Cybulion Panie sommelierze, słownik mówi:


taniczne piwo lub wino to takie, które ze względu na obecność tanin ma cierpki smak powodujący wrażenie ściągania się ust przy piciu; taniczne wina to zwykle te czerwone, mocno nasycone kolorystycznie


Czyli cierpkość jak napisałam, a nie żadne cukry czy kwasy. Kwasy to są może w leśnym dzbanie xD

Tak czy siak smacznego Oby winka były dobre.

GtotheG

@Cybulion btw nie chcę najbardziej nabitych cukrem, interesują mnie głównie wina szczepu cabernet sauvignon.

Cybulion

@GtotheG w zalaczeniu screen z vivino o odwrotnym spectrum kwas/cukier do oczekiwanych przez pania. Tak kwas w winie okresla sie poziomem gram/litr. Tak samo cukier pochodzacy z winogron.

Mowie o tanicznosci bo tego wlasnie chcesz uniknac wiec jak w opisie bedzie ze mocno zaznaczona tanina - to nie dla ciebie.

9864d186-88f0-4ec4-a81d-766651b0f13a
Cybulion

@GtotheG a w lesnym dzbanie za kwas odpowiada... Siarka od ktorej zaczęliśmy dyskusje. Cabernet sauvignon to przereklamowane gunwo hodowane wszedzie. No wez te piepszone PRIMITIVO DEL SALENTO, PUGLIA WŁOCHY chociaż spróbuj. Albo daj na pw adres paczkomatu i numer telefonu to ci jutro wysle cholera jasna to skumasz o co mi chodzi

GtotheG

@Amebcio dzieki za sugestie, ale to już po tej droższej stronie ;( czasem mam ochotę na lampkę wina do obiadu, a to już by musiało być na jakieś lepsze okazje.

Amebcio

@GtotheG Zawsze trochę ich jest bo powstają w naturalny sposób - na zalinkowanej przez ciebie stronie jest to nawet napisane. Generalnie to czego szukasz to wina ekologiczne, bez sztucznie dodawanych siarczynów (używa się ich do stopowania fermentacji).


To które wcześniej zalinkowałem jest właśnie tego typu produktem

GtotheG

@Amebcio super, dziękuję za info, w takim razie przetestuję

Basement-Chad

Alkohol który jest w winie jest o wiele bardziej szkodliwy niż te całe siarczyny.

GtotheG

@Basement-Chad ale wino zawiera resweratrol, który jest korzystny na ludzi i niweluje szkodliwość alkoholu nieco. Dlatego piszę o lampce wina/małych opakowaniach. Nie piję wina żeby się upić.

Basement-Chad

@GtotheG Reservatrol to bardzo cenna substancja ale też słabo zbadana. Ale w winie jest go jednak dość mało. W testach klinicznych badano wpływ dawek tej substancji w ilościach rzędu 100mg na dobę. Żeby tyle przyjąć musiałabyś wypijać 20-30 butelek wina.


Przy terapiach z NMN zaleca się nawet 1000mg reservatrolu na dobę. Butelka wina średnio co godzinę

kokosowa_sniezka

portada była git ale nie wiem jak z siarczynami

Zaloguj się aby komentować