Pewnie o kopi luwak - cholernie drogiej kawie, słyszało wielu z Was (m. in. dzięki popularnemu filmowi).
Ale czy wiecie, że jest ser, który jest droższy niż wspomniana kawa?
Produkowany w Serbii Ser Pule to najdroższy ser na świecie. Jego cena wynosi około 1200 dolarów za kilogram, co przekłada się na około 5000 złotych.
Charakteryzuje się intensywnym, bogatym smakiem oraz miękką i kruchą konsystencją. Jest również ceniony za swoje właściwości zdrowotne: zawiera tylko 1% tłuszczu, aż 60 razy więcej witaminy C niż mleko krowie oraz witaminy A i E, a także mikroelementy takie jak potas, wapń, fosfor, żelazo i cynk.
Ale to nie ze względu na smak, czy bogaty skład ser jest tak drogi.
Wysoka cena wynika z unikalnego procesu produkcji: ser składa się w 60% z mleka oślego i w 40% z mleka koziego. Do wytworzenia jednego kilograma sera potrzebne jest aż 25 litrów oślego mleka, które pozyskiwane jest ręcznie od oślic dojonych trzy razy dziennie. Dodatkowo, rasa osłów używana do produkcji mleka jest zagrożona wyginięciem i objęta ochroną.
Ser Pule produkowany jest wyłącznie w jednym miejscu - rezerwacie Zasavica w Serbii i tylko tam można go spróbować.
#Ser #Pule #ciekawostki #jedzenie


