Oto moja odpowiedź na chipsy. Boczek peklowany 21 dni na sucho, wędzony, pieczony w piekarniku.
Proszę się częstować, rozpływa się w ustach.
#jedzenie #gotujzhejto #boczek #jedzzhejto #gotowanie
efaadded-0be2-4a26-a01b-342c149039cf
4Sfor

Boczek? W sobotni wieczór? I w dodatku pieczony? Z największą przyjemnością

KciukDlaZarysu

@Zielonypomidor dej dla jego troszkie

Zielonypomidor

@KciukDlaZarysu Proszę bardzo 2 kg wyszły

dildo_swaggins

@Zielonypomidor opiszesz jak to domowo ogarnąć :)? Ojciec robił podobne rzeczy, ale nie dopytałem kiedy mialem okazje.

Zielonypomidor

@dildo_swaggins Domowo czyli bez wędzenia?

dildo_swaggins

@Zielonypomidor hmm dobra uwaga, nie mam jak wedzic, ale mysle ze znajde w ZRH uwedzony boczek u wlochow.

Daloby rade abys opisal dwie metody?

Wysle Ci najlepszy na swiecie gemuesebullion z Guettingen.

def

Poproszę o wersję wegańską

Zielonypomidor

@dildo_swaggins Teraz już piję piwko ale jutro mogę Ci na spokojnie opisać. Na kompie będzie mi łatwiej niż na tel. Masz zgrzewarkę próżniową?

Zielonypomidor

@def yyy nie umiem ¯\_( ͡° ͜ʖ ͡°)_/¯

w-s

@def robisz boczek normalnie jak opisał OP, a potem wypierdalasz do kosza i robisz sobie tofu czy inny haloumi

Liquidation4404

@Zielonypomidor ktoś coś mówił o boczku?

48abe7c0-bada-4b1d-b6ad-0f43dfab73c5
Zielonypomidor

@Liquidation4404 Pięknie wygląda. Mój po samym wędzeniu

b0afb652-4b5f-438f-bd91-a0ba8e586793
MowDoReki

@Zielonypomidor Wołaj jak będziesz opisywać. U mnie zgrzewarka jest

CheSlaw

Poproszę o wersję wegańską


@def Przykro mi, ale takimi potrawami mogą się delektować jedynie mięsożercy.

73323fca-8856-44ae-acac-35d48ebeb4bb
Zielonypomidor

@CheSlaw Hmm chyba można wędzić tofu? Nawet widziałem filmik jak żona ambasadora Koreii pokazuje jak robi się tofu. Tylko czy pioruny będą

Kulturozofiapl

@Zielonypomidor masz fotę czy dopiero robisz?

Foxington

@Zielonypomidor Ty to masz zdolności kulinarne

Zielonypomidor

@Foxington Bardziej z przymusu się zaczęło i inżynierskiej dokładności. Thx.

Foxington

@Zielonypomidor O jesteś Siemanko

Foxington

@Zielonypomidor dobre to

Zielonypomidor

@Foxington Ja zawsze jestem, gorzej z bywaniem.

Zielonypomidor

@Foxington A tak w tajemnicy przyznam, że najlepsza po pieczeniu to była świńska skóra. Specjalnie jej nie śpiekalem by została gumiasta. Gumy o smaku bekonu chyba nie sprzedają i można ją połknąć. XD

Foxington

@Zielonypomidor nie lepiej na mokro pekliwac, jakoś wtedy szybciej idzie, tak co używasz do peklownia, sól - peklo sól pół na pół?

Zielonypomidor

@Foxington Temat rzeka. Wybieram wygodę. Pekluje na sucho w workach próżniowo. Co co peli i mieszanki. U mnie w domu by prawie soli nie używali, więc jeśli jadę dolna granicą ( w przypadku peklosoli która teraz używam to 14 g na kg) to sama peklosól. Jak robię dla siebie i znajomych to 50-50. ( 21-24 g na kg)

Zielonypomidor

@Foxington Ja czasami przerabiam 10 kg mięsa tyg, bo sąsiadka poprosi to sąsiad i tak kupiłem dodatkową lodówkę ale na mokro bym nie wyrobił. Plus opisuje worek datę, co to, kogo to, jakie przyprawy ipt.

Foxington

@Zielonypomidor będąc jeszcze w Polsce bawiłem się w wędliny, mam wszystko nabijarke do kiełbas, wędzarnie z beczki. Stąd troszkę się orientuje w temacie

Zielonypomidor

@Foxington Tylko jednego sobie nie wyrobiłem, cieprliwosci do jelit baranich na kabanosy czy frankfurterki, no kurwa mać jak mnie irytują (╯ ͠° ͟ʖ ͡°)╯┻━┻


To gdzie mieszkasz? Nie możesz tam sobie robić?

Foxington

@Zielonypomidor Od kilku lat już mieszkam w Czechach, na razie się tu urządzam, co do masarskich poczynań to jakoś nie mam jakoś chęci. Ale może mnie najdzie chęć, Przydała by mi się jakaś wędzarnia z prawdziwego zdarzena.

Zielonypomidor

@Foxington Ja cena/jakość/mojelenistwo wybrałem automat Borniaka. Teraz chociaż, nie narzekam, raczej kupiłbym grzałkę, dymogenerator i sterownik a bude zrobił sam z drewna.

Foxington

@Zielonypomidor Nie wiem skąd jesteś i nie wiem czy znasz ale bardzo lubię kiełbaskę typu wiejska (krakowska) moje korzenie sięgają okolic Krakowa a tam wiejska jest wedzona na gorąco a w zakretach jest galaretka. Właśnie galaretka w kiebsaie w innych częściach kraju jest uznawana za błąd a tam jest to standardem.

Zielonypomidor

@Foxington Ja nie uznaje błędów tzn nie ma jednej prawilnej kiełbasy. Błedy są jak cosik spierodlimy w drodze co zamierzonych celów. A kiełbasę z galaretką lubię, sam jeszcze nie robiłem ale pewnie większy udział wołowiny oprócz żelatyny?

Foxington

@Zielonypomidor Właściwie robilem tylko z wieprzowiny, żelatyna robi robotę. Co do mixu wolowo wieprzowego to kiedyś robiłem czeskie špekáčky. Do tego się dodawa krojaoną w kostkę słoninę. Robisz je grube a krótkie, później lądują w słoiku w zalewie octowej z cebulką. Mniam

Zielonypomidor

@Foxington Tyle rzeczy przede mną.

Foxington

@Zielonypomidor Špekáčky bez zalewy też są dobre. Choć muszę przyznać że Czesi nie umieją w kiełbasy Ale salami robią pierwsza klasa

Foxington

@Zielonypomidor no i holender nie robią tu krupnika ani żymloka. Jest coś podobnego do krupnika ale to coś jest bez kaszy

Zielonypomidor

@Foxington Raz jadłem bułczanke i nie wiem teraz czy kwestia kaca czy coś ale to nie było to.

Foxington

@Zielonypomidor Mmmmm żymloczek jest pierwsza klasa

Zielonypomidor

@Foxington Nie, krupniaoczek i tylko krupnioczek i tu nacjonalizm wychodzi. heh xD

Foxington

@Zielonypomidor Co u Ciebie jada się dobrego?

Zielonypomidor

@Foxington Ostatnio głowie kabanosy suszone i frankfurterki.

Foxington

@Zielonypomidor Frankcie zawsze na probsie

Zielonypomidor

@Foxington Kurde mnie się już ziewa. Ten alkohol

Foxington

@Zielonypomidor ok zmykaj

Foxington

@Zielonypomidor ja jeszcze posiedzę oglądam Anię (to takie coś co od zawsze i na zawsze lubię w każdej formie)

Foxington

@Zielonypomidor z zielonego wzgórza (czytałem wszystkie książki, widziałem wszystkie ekranizacje) ¯\_( ͡° ͜ʖ ͡°)_/¯

Zielonypomidor

@Foxington Gdzie oglądasz?

Zielonypomidor

@Foxington Była nawet książka z przepisami z Ani, miałem chyba 12 lat i gotowałemnz tych przepisów

Foxington

@Zielonypomidor 3 sezon na N

Foxington

@Zielonypomidor jest spoko, czepiają się że jakieś wątki LPG ale mi to nie przeszkadza bo Anię uwielbiam ( stary chłop )

Zielonypomidor

@Foxington Wątki mało powiedziane, plus odpowiedzialność Kanadyjczyków za przeszłość (nie chcą o tym słyszeć jeśli dolary a nie gęsty) tylko 4 sezonu nie bedzie

Foxington

@Zielonypomidor przeszłość, no cóż nie możemy za naszych przodków

Zielonypomidor

@Foxington Ja tylko bywam w Kanadzie proszę nie bic. Ja sobie zapuściłem Anię z 1985 roku. Roczek miałem jak wypuścili . Chyba dojdę z sutereny do sypialni, tylko 2 piętra. XD

Foxington

@Zielonypomidor najwyżej wyśpisz się na schodach

Foxington

@Zielonypomidor dobranoc Pomidorze, liczę jutro na ciekawą pogawędkę

Zielonypomidor

@Foxington Ok panie Cuthbert

Zaloguj się aby komentować