Ostatnio żaliłem się nad #grillgazowy https://www.hejto.pl/wpis/szukam-grill-grillgazowy-gotujzhejto-jedzenie-moj-obecny-z-racji-braku-materialu

Po namyśle jednak bardziej potrzebna mi maszynka do pizzy. Napieprzam pizzę od paru lat i w sumie to jest czas by w końcu mieć dedykowany piec i przestać się pieprzyć z robieniem na grillu. Do tej pory zapieprzam na grill + szamot w okolicach 300 - 350 stopni.
Ogólnie na imprezy, weekendy robię na raz od 3 do 5 placków. Robię je też zimą, pora roku nie ma znaczenia.

Patrząc na polski rynek to głównie pada hasło OONI. To wygląda jakoby jedyna rekomendacja. Nie wiem jakie inne marki są równie dobre.
Z innych marek patrząc na niektóre modele to wyglądają jak zespawany blachy.

I teraz widzę takie aspekty:

  • gaz vs drewno, ogólnie gaz wygodny i to jest moja preferencja, ale są opinie jakoby drewno nadawało jeszcze ekstra aromat.
  • Ogólnie to opcje "dual" wygląda, że rozwiązuje problem? Ale znowuż cena.
  • Rozmiar 12 vs 16. Ogólnie 12 cali to jest tip top, robię pizzę do 30 cm, ale widzę sporo uwag, że jest bardzo ciasno i kręcenie tą pizzą to spora upierdliwość. Natomiast robienie tej samej pizzy w 16-tce wygląda w cholerę wygodnie.
  • Nie wiem na ile jest potrzebna drzwiczek frontowych do zamykania. Zwiększa to ergonomię?
  • Podoba mi się kwestia pokrowca + mobilność, bo miałbym okazję przemieszczać się z tym między miejscami.

Tylko trapi mnie jedno. 3 kafle za wszystko (pokrowiec + opcjonalnie palnik do duala). Cholera, za to to już mógłbym j⁎⁎⁎ąć sobie gazowego grilla z odlewu. Noż kur*a mać. Chyba przemęczę tę majówkę bez zakupu, bo utknąłem między:

  • to jest tanie, ale będę żałował, że 12tka za mała, a 16tka byłaby w sam raz.
  • dałem za dużo, lepsze by było tańsze i dam radę z 12tką

Nie wiem co robić, a już wkur*iony siedzę drugą nockę nad zakupem.

#pizza #gotowanie #gotujzhejto #grill #kiciochpyta #bojowkapiekarska
12

Komentarze (12)

Cholera, teraz właśnie znalazłem, że w sumie ten piec może służyć do grillowania na mniejszej temperaturze na żeliwie.


Fuck my life. Jestem ku⁎⁎⁎⁎ko tępy z tymi grillami. Jebla idzie dostać.

89610877-85cf-4eb3-a95c-64925a2c4c7c

@Stashqo No i czort. Teraz już na pewno do majówki wyleczyłeś mnie z zakupu.

Podoba mi się kwestia pokrowca + mobilność, bo miałbym okazję przemieszczać się z tym między miejscami.

@wielkaberta Ciekawe ile czasu minie zanim ten piec ostygnie, aby móc go włożyć do pokrowca?


Ja bym kupował coś z tańszych marek, ale ja to biedny jestem ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Ciekawe ile czasu minie zanim ten piec ostygnie, aby móc go włożyć do pokrowca?


@tomilidzons Już odpowiadam, jeśli nagrzejesz do 450° to około 4-5h w zależności od temp. otoczenia ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@tomilidzons To nie chodzi o biedę, tylko przemyślany zakup. Owszem kupisz jakiegoś grill / piec, tylko że słabo jak na trzeci sezon wychodzą niedskonałości ze słabej blachy, korozja, etc.

A tu ci @Stashqo wychodzi z dużym minusem i teraz zastanawiasz się, czy 2,5 - 3 kafla nie idzie w cholerę.

@wielkaberta ja tu Ci nie chcę mieszać, szukaj recek, wielu osobom ten piec siada. Ja dorobiłem drzwiczki, wrzucam swój kamień i jakoś to działa.


Wołam kolegę @knoor chyba też ma koda16, może coś podpowie.

@Stashqo Lol nawet na etsy sprzedają samoróbki XD Widać, że to swoisty ikeahack.

@Stashqo @wielkaberta no hejka, wywołany do odpowiedzi odpowiadam:) Mam kodę 16 od prawie trzech lat, kupiłem na promce na black friday bodajże 20% taniej. Zakup impulsywny, ale zawsze chciałem mieć (dużo robiłem wcześniej picek w piekarniku). W momencie gdy kupowałem były albo opcje elektyczne, typu effeuno albo gaz/paliwo stałe typu koda. Innych opcji poza kodą za bardzo nie było na widoku albo mi nie chciało się szukać, bo ten piec miał sporo pozytywnych opinii w necie. Chciałem gaz, bo tańszy i bardziej mobilny oraz uznałem, że będzie grzał się szybciej niż elektryk.


Z bazowej wersji początkowo średnio zadowolony: po pierwsze trzeba uczyć się robienia placków na nowo (wychodziły beznadziejne) a sam piec grzał się dość długo. Wszystko zmieniło dorobienie drzwiczek, a właściwie przesłony (pic rel). Teraz mam piec nagrzany do 400C w 20-25 minut od odpalenia (kwestia wielkości płomienia), można go rozbujać do prawie 600 stopni, choć jest to bez sensu, bo kamień przy 425C zaczyna spalać pizzę od spodu. W zależności od humoru można zrobić albo pizzę w stylu dagrasso z sosem cząstkowym albo neapoletanę. Mając zapas ciasta co 5 min bez problemu idzie wypluwać świeżą.


Jakość wykonania bardzo dobra, są drobne ślady użytkowania, ale nic poza tym. Aha, w trakcie użytkowania pękł mi oryginalny kamień - napisałem na ich support i w dwa dni na ich koszt mialem nowy -> duży plus. Natomiast wymieniłem też ten"ich" kamień na biscotto, chociaż nie widzę wielkiej różnicy.


16 to wielkość okuratna, mniejszego na pewno bym nie chciał. Warto zaopatrzyć się też w lepsiejszą łopatę (nie wiem jaką masz teraz, ja kupiłem taką z grubszego metalu). Pokrowca nie mam i mimo że początkowo chciałem - w ogóle nie planuję kupować.


Ogólnie gdybym miał ocenić: krótko po zakupie 5.5-6/10. Długoterminowo po dorobieniu drzwiczek i zapoznaniu się ze sprzętem - 9/10. Uważam, że jeśli chodzi o domowe gotowanie jest na równi z ekspresem Rancilio Silvia i gofrownicą Dezala, które też mam:)


Aha, wymieniłem rączkę na inną - mam teraz długi pręt z nierdzewki i na końcu drewniany uchwyt.

0e70acef-d7be-4812-8145-5cf04af255c4

@knoor Aż milo poczytać. Dziękuje.

@knoor czyli już Ci się rączka nie pali? Jednak mają baby rację, długość ma znaczenie xD


Co do rozbujania do wysokiej temperatury to jak nie chce mi się czyścić kamienia to po prostu rozgrzewam piec do 500-550 stopni i czyściutki jak nowy.

Kurcze Wielkie Dzięki Chłopaki. Ja w nieświadomości żyłem, nie widziała że potrzebuje piec do pizzy. Będę musiał pomyśleć nad czymś koniecznie.

Pozdrawiam Serdecznie

Zaloguj się aby komentować