Komentarze (19)

Mr.Mars

@pierdonauta_kosmolony Ekologia górą!

PlatynowyBazant20

@pierdonauta_kosmolony chyba 2 lata później

pierdonauta_kosmolony

@PlatynowyBazant20

2 tygodnie. Nie łżę

pierdonauta_kosmolony

@PlatynowyBazant20

Chodzi o to po prawej oczywiście

Dzielny

@pierdonauta_kosmolony a te po prawej to co to jest? Bo nie napisałeś

pierdonauta_kosmolony

@Dzielny

Heh. W drugim zdaniu miało być "Po prawej"

Half_NEET_Half_Amazing

sczerniał od tego nic nie robienia

hejtooszukuje

nic nie odpowiem bo będzie mowa nienawiści, rok temu z bratem z niczego -na działce kompostownik dwukomorowy robiliśmy

pierdonauta_kosmolony

@hejtooszukuje

Docelowo mają być 3 komory, a dalej pryzma

bartek555

no jak moze byc to samo po prawej i po lewej, skoro to po lewej jest po lewej, a po prawej jest po prawej.

jonas

@bartek555 Kolega się po prostu brzydzi prawactwem.

pierdonauta_kosmolony

@jonas

Jestem zagorzałym prawakiem. Ostatnio jak miałem zaparcia to zrobiłem sobie prawatywę.

jonas

@pierdonauta_kosmolony Krul Korwin byłby z waści dumny. Masz tak jak on - rękę prawą i skrajnie prawą?

pierdonauta_kosmolony

@jonas

Oczywiście. A jak mam skręcić w lewo autem to przecież mogę 3 razy w prawo.

bori

@pierdonauta_kosmolony Jaki jest Twój sekret? Taka różnica w dwa tygodnie wydaje się niewiarygodna.

Bystrygrzes

@bori podpinam sie so pytania

pierdonauta_kosmolony

@Bystrygrzes @bori

Postanowiłem się dokształcić i poszukać co robiłem źle do tej pory.

Oto moje błędy:

1) dawałem trochę ziemi do kompostu. Czasem też przypadkiem, wytrząsając zawartość doniczek po kwiatach, ziołach. Ziemia jest niepotrzebna do kompostowania. Jak już się przerobi to spokojnie można mieszać z ziemią

2) zbyt ścisła masa. Niestety to typowe przy odpadkach kuchennych z których robi się śmierdzący glut. Stąd tyle trawy. Rozrzedza kompost.

Mikroby które fermentują kompost są aerobowe, czyli potrzebują tlenu. Nie ma tlenu to zaczynają się procesy beztlenowe i masa zaczyna gnić i śmierdzieć gorzej niż gówno.

3) za mokro. Dawałem za dużo wody. Wtedy jest mniej tlenu, zagęszcza się masa przy podlewaniu - więcej gnicia (punkt wyżej)

4) złe ułożenie. Teraz układam cieńszymi warstwami. Od czasu do czasu przekładam gałązkami i wysokim zielskiem. Jak nie mam to sztywną słomą.

Mam też "pręt do krojenia kupy" którym robię pionowe "kominy". Wtedy można dostarczyć do wewnątrz wodę w razie wysychania, lepiej się napowietrza, w wyjątkowych wypadkach można dostarczyć azotu czy gotowych bakterii.

5) nie dbałem o stosunek C/N (wyngiel do azotu). Tabelki są w necie. Z grubsza chodzi o "brązowe" vs "zielone" w stosunku 2:1 lub 3:1 ale to nieco myląca zasada. Lepiej zerknąć w tabelkę, ale i tak koniec końców wszystko jest na oko.

Bystrygrzes

@pierdonauta_kosmolony dziekuej za informacje. Ja kompostuje glownie zielona trawe. Problem jest taki, ze liscie mam na jesien a trawe wiosna lato. Ciezko to razem w odpowiedniej proporcji zmieszac. Z drugiej strony, nie mam co z ta trawa robic... a placic za wiekszy kosz na odpady zielone to slabo.(niby tylko dofatkowe 20,€ miesięcznie, ale mimo wszystko w zimie nie mam tak duzo)

pierdonauta_kosmolony

@Bystrygrzes

Do samych liści przyda się dodatkowy azot. Gnój krowi, a najlepiej kurzak

Zaloguj się aby komentować