Nuggetsy z kurczaka prosto z laboratorium. Sztuczne naczynia krwionośne usprawniły produkcję

Dzięki zastosowaniu cieniutkich włókien, które imitują naczynia krwionośne, badacze byli w stanie wyprodukować w specjalnym bioreaktorze kawałki mięsa z kurczaka wielkości nuggetsów. Nowa technologia może w niedalekiej przyszłości umożliwić masową, zautomatyzowaną produkcję mięsa.


Japońscy naukowcy usprawnili technologię hodowli mięsa w laboratorium. Ich nowe podejście pozwala produkować kawałki kurczaka wielkości nuggetsów. Wszystko dzięki specjalnemu bioreaktorowi, który imituje układ krążenia i może dostarczać składniki odżywcze i tlen do sztucznej tkanki.


Wyniki oraz opis badań ukazał się na łamach czasopisma „Trends in Biotechnology” (DOI: 10.1016/j.tibtech.2025.02.022). [...]


#nauka #biotechnologia #zywnosc #mieso #zywnosczlaboratorium #nuggets #dzienniknaukowy

Dziennik Naukowy

Komentarze (6)

HolQ

Jak (mam nadzieję) ktoregos dnia uda im się skomercjalizować to, to będzie piekny kwik przeciwników wszelkiego rodzaju robaków do jedzenia itp. Obstawiam protesty pod supermarketami i europarlamentem xD xD.

artu3131

@HolQ

Kwik jest, był i będzie.

Jak konie zastąpił samochód,

elektryczność, pochodnie, a religię, nauka.

Reasumując.

Kiedyś to kurła było, teraz niema.

¯\_(ツ)_/¯

ZohanTSW

@HolQ mam tylko nadzieję, że to mięso będzie miało smak jak prawdziwe

HolQ

@ZohanTSW no jak o to nie zadbają to lipa.

moderacja_sie_nie_myje3

Może być znacznie droższe. I tak kupię prędzej mięso wyhodowane w laboratorium niż z zabitego świniaka czy cielaka wyhodowanego tylko po to żeby go zabić i zjeść.

DexterFromLab

O to ja czekam aż będzie w sklepach w końcu przestaniemy zabijać dla jedzenia.

Zaloguj się aby komentować