
Nuggetsy z kurczaka prosto z laboratorium. Sztuczne naczynia krwionośne usprawniły produkcję
Dziennik NaukowyDzięki zastosowaniu cieniutkich włókien, które imitują naczynia krwionośne, badacze byli w stanie wyprodukować w specjalnym bioreaktorze kawałki mięsa z kurczaka wielkości nuggetsów. Nowa technologia może w niedalekiej przyszłości umożliwić masową, zautomatyzowaną produkcję mięsa.
Japońscy naukowcy usprawnili technologię hodowli mięsa w laboratorium. Ich nowe podejście pozwala produkować kawałki kurczaka wielkości nuggetsów. Wszystko dzięki specjalnemu bioreaktorowi, który imituje układ krążenia i może dostarczać składniki odżywcze i tlen do sztucznej tkanki.
Wyniki oraz opis badań ukazał się na łamach czasopisma „Trends in Biotechnology” (DOI: 10.1016/j.tibtech.2025.02.022). [...]
#nauka #biotechnologia #zywnosc #mieso #zywnosczlaboratorium #nuggets #dzienniknaukowy