Nowe normy żywienia w szkołach. Takich produktów ma być więcej

Więcej produktów roślinnych, a mniej cukru i wędlin. Takie między innymi zmiany dotyczące żywienia w szkołach chce wprowadzić resort zdrowia. Pomysł wzbudza wiele kontrowersji.


Statystyki nie napawają optymizmem. Według badań Instytutu Matki i Dziecka aż 60 proc. dziewięciolatków nie je warzyw codziennie, a 70–80 proc. spożywa rośliny strączkowe rzadziej niż raz w tygodniu lub wcale.

Podczas posiedzenia parlamentarnego zespołu ds. jakości żywienia dr Sylwia Spurek z Green Rev Institute zwracała uwagę, że nowe przepisy wciąż nie zapewniają pełnej alternatywy dla uczniów unikających mięsa z powodów zdrowotnych, ideowych lub religijnych. Jej zdaniem szkoły powinny nie tylko lepiej karmić, ale też uczyć świadomego wyboru żywności i pokazywać, skąd pochodzą produkty, które trafiają na talerze uczniów.

Przypomnijmy, że Najwyższa Izba Kontroli alarmowała niedawno, że szkolne posiłki nie spełniają norm i rekomendacji żywieniowych. Były źle przygotowane, nie liczono kalorii, a układaniem jadłospisów zajmowały się często osoby bez wykształcenia w tym kierunku.

#dzieci #jedzenie #wiadomoscipolska

WP parenting

Komentarze (5)

LondoMollari

mniej cukru i

Dobrze...

wędlin

to już tak średnio.


@paulusll Przydałoby się, aby zwiększyli podaż białka, jakiś twaróg, etc. ( ͡° ͜ʖ ͡°)

paulusll

@LondoMollari Daj spokój, moja mama zaopatruje dwie stołówki w Kato i jak parę lat temu zakazali soli to dzieci nie chciały jeść obiadów w szkołach bo były bez smaku.

6502

@paulusll Teraz każde przynosi swoją solniczkę? xD

paramyksowiroza

@LondoMollari No, akurat po tej kobiecie to bym się racjonalnych wypowiedzi nie spodziewał.

321a9495-704f-461f-840f-84a125467580

Zaloguj się aby komentować