No co Wam powiem, perfekcja. Chyba opanowałem przepis na krewety w maśle i czosnku.
#gotujzhejto #jedzenie #foodporn

No co Wam powiem, perfekcja. Chyba opanowałem przepis na krewety w maśle i czosnku.
#gotujzhejto #jedzenie #foodporn

Wyglądają jak pędraki
W czym sekret?
@Lvter w białym winie
@Kaligula_Minus dawaj przepis
@Lvter https://posmakujto.com/2018/07/krewetki-z-czosnkiem-i-natka-pietruszki-w-masle-i-bialym-winie/ ja robię tak, ale może op ma lepszy
@Kaligula_Minus dzięki. A jeszcze polecisz jakieś krewetki?
@Lvter sama chętnie się dowiem, które są dobre. Kiedyś kupowaliśmy tygrysie w Lidlu i były smaczne i czyste, ale ostatnio jak wzięliśmy z Lidla to miały "flaczki" które trzeba było wyciągać
@Kaligula_Minus @Lvter @Legendary_Weaponsmith wszystko co kupimy w Polsce było raczej po drodze mrożone. Polecam te mrożone surowe z Lidla, duże paczki niebieskie/błękitne. Są dobrze oczyszczone, ale mają lupinki, co ważne.
To z przepisem tak:
-Obrać z łupinek, ogonki wtedy też można urwać, odłożyć je na bok. Ja nie cierpię obierać krewety w talerzu.
- same krewety można lekko posolić już na talerzu, żeby puściły wodę a potem wyciągnęły ja z powrotem z solą
- i teraz moj udany eksperyment: łuski smazymy na oliwie z masłem albo maśle klarownym z dwoma ząbkami czosnku, rozgniecionymi. Zamieszać że trzy razy po drodze, a jak się zarumieniła, zalać kieliszkiem wina i redukować
- nagrzewamy duża patelnie albo brytwanke, trochę oliwy i rozkładamy krewetki na całej powierzchni. Skręcam temperature na niska i czekam aż się w 80% zróżowia. Po drodze wyciskam im po 4 ząbki czosnku na porcję.
- nie chcemy, żeby się gwałtownie zwinęły, jak się zaczną kurczyc, to ściągamy je na chwilę do miski. Na patelnie wlewam przez sito wywar z muszelek, dorzucam Zimne masło i mieszamy aż będzie pyszna emulsja. Do sosu wrzucamy znowu krewety, pietruszkę i po chwili jest gotowe. Pieprz sól do smaku po drodze.
Nie ma sensu walczyć o mocne zarumienięnie, zrobią się za mocno, a efekt wizualny i tak zniknie w sosie. Smak mamy ze skorupek. Wino za krótko redukowane jest zbyt intensywne. Ja nie dodaje chilli, bo ostatnio źle się czuję po ostrym, ale jak najbardziej pasuje. Ew chorizo
Przepis na dzień, gdy nie liczysz tłuszczu i kalorii
Smacznego!
No chyba nie :D co to zupa z masła? Gdzie chilli, czy to chilli w proszku? :> widać napracowane z siekaniem pietruchy
Proszę o przepis, jestem fanem. (Hehe autokorekta poprawiła fanem na gejem, hehe, ale to Swype (rysowanie palcem))
Btw, najlepsze z płatkami chili.
I do ilu stopni patelnię z masłem? I jak długo smażyć?
@Legendary_Weaponsmith stwierdziłem, że wystarczy rozgrzać tyle, żeby zwykle masło się nie paliło, ale niech to jest jakaś ciężka patelnia, żeby nie wystygła w momencie od zimnych krewet. Za duża temperatura i będą przeciągnięte, a nie miękko-chrupiace
krewentki mogą być mrożone czy lepiej nie?
@sumrzeczny mogą, byle nie były parzone. To co dostajesz na lądzie na wagę najczęściej było już raz rozmrozone
takie rzeczy piszesz i przepisu nie dajesz??
@sfermentowany odpowiedź w komentarzu powyżej
@mordaJakZiemniaczek Gdzie ziemniaki, mordo?
@Klamra ino z bagietka, lepiej pije sosik
Najlepsze są świeże, prosto z kutra, tylko trochę zabawy z obieraniem ze Skorupki.


@Thomash80 w Katowicach rzadko cumują kutry krewetkowe, ale odezwę się jutro
Zaloguj się aby komentować