Komentarze (19)

lagun

Wyglądają jak pędraki

Lvter

@Kaligula_Minus dawaj przepis

Lvter

@Kaligula_Minus dzięki. A jeszcze polecisz jakieś krewetki?

Kaligula_Minus

@Lvter sama chętnie się dowiem, które są dobre. Kiedyś kupowaliśmy tygrysie w Lidlu i były smaczne i czyste, ale ostatnio jak wzięliśmy z Lidla to miały "flaczki" które trzeba było wyciągać

mordaJakZiemniaczek

@Kaligula_Minus @Lvter @Legendary_Weaponsmith wszystko co kupimy w Polsce było raczej po drodze mrożone. Polecam te mrożone surowe z Lidla, duże paczki niebieskie/błękitne. Są dobrze oczyszczone, ale mają lupinki, co ważne.

To z przepisem tak:

-Obrać z łupinek, ogonki wtedy też można urwać, odłożyć je na bok. Ja nie cierpię obierać krewety w talerzu.

- same krewety można lekko posolić już na talerzu, żeby puściły wodę a potem wyciągnęły ja z powrotem z solą

- i teraz moj udany eksperyment: łuski smazymy na oliwie z masłem albo maśle klarownym z dwoma ząbkami czosnku, rozgniecionymi. Zamieszać że trzy razy po drodze, a jak się zarumieniła, zalać kieliszkiem wina i redukować

- nagrzewamy duża patelnie albo brytwanke, trochę oliwy i rozkładamy krewetki na całej powierzchni. Skręcam temperature na niska i czekam aż się w 80% zróżowia. Po drodze wyciskam im po 4 ząbki czosnku na porcję.

- nie chcemy, żeby się gwałtownie zwinęły, jak się zaczną kurczyc, to ściągamy je na chwilę do miski. Na patelnie wlewam przez sito wywar z muszelek, dorzucam Zimne masło i mieszamy aż będzie pyszna emulsja. Do sosu wrzucamy znowu krewety, pietruszkę i po chwili jest gotowe. Pieprz sól do smaku po drodze.


Nie ma sensu walczyć o mocne zarumienięnie, zrobią się za mocno, a efekt wizualny i tak zniknie w sosie. Smak mamy ze skorupek. Wino za krótko redukowane jest zbyt intensywne. Ja nie dodaje chilli, bo ostatnio źle się czuję po ostrym, ale jak najbardziej pasuje. Ew chorizo

Przepis na dzień, gdy nie liczysz tłuszczu i kalorii

Smacznego!

Zapster

No chyba nie :D co to zupa z masła? Gdzie chilli, czy to chilli w proszku? :> widać napracowane z siekaniem pietruchy

Legendary_Weaponsmith

Proszę o przepis, jestem fanem. (Hehe autokorekta poprawiła fanem na gejem, hehe, ale to Swype (rysowanie palcem))


Btw, najlepsze z płatkami chili.


I do ilu stopni patelnię z masłem? I jak długo smażyć?

mordaJakZiemniaczek

@Legendary_Weaponsmith stwierdziłem, że wystarczy rozgrzać tyle, żeby zwykle masło się nie paliło, ale niech to jest jakaś ciężka patelnia, żeby nie wystygła w momencie od zimnych krewet. Za duża temperatura i będą przeciągnięte, a nie miękko-chrupiace

sumrzeczny

krewentki mogą być mrożone czy lepiej nie?

mordaJakZiemniaczek

@sumrzeczny mogą, byle nie były parzone. To co dostajesz na lądzie na wagę najczęściej było już raz rozmrozone

sfermentowany

takie rzeczy piszesz i przepisu nie dajesz??

mordaJakZiemniaczek

@sfermentowany odpowiedź w komentarzu powyżej

Klamra

@mordaJakZiemniaczek Gdzie ziemniaki, mordo?

mordaJakZiemniaczek

@Klamra ino z bagietka, lepiej pije sosik

Thomash80

Najlepsze są świeże, prosto z kutra, tylko trochę zabawy z obieraniem ze Skorupki.

7d8fd90f-6f97-44ca-a03c-1807239ec79f
073d17a5-0ba7-4e28-a69f-645545d02acc
mordaJakZiemniaczek

@Thomash80 w Katowicach rzadko cumują kutry krewetkowe, ale odezwę się jutro

Zaloguj się aby komentować