Lubię #kakao więc z ciekawości zamówiłem prawdziwe kakao (tzw. ceremonialne które nie jest odtłuszczone oraz przetworzone tylko lekko sfermentowane). Chciałem sprawdzić czy jest różnica względem zwykłego sklepowaego kakao a jeśli tak to jak duża. Może kogoś zaciekawi ten temat.

Zamówiłem trzy różne rodzaje plus dostałem dwie próbki dodatkowo w gratisie. Każde kakao przygotowałem na zasadzie 20 gramów kakao i 250-300 mililitrów mleka kokosowego z lidla. Nie słodziłem oraz nie używałem żadnych dodatków. Kakao zwykłe do którego porównywałem było z biedry przygotowane w taki sam sposób jak te ceremonialne.


  • Kakao zwykłe w smaku bardzo gorzkie w takiej ilości nawet kwaśne niezbyt czekoladowe

  • Kakao z Peru, rodzaj ziarna Piura Blanco w smaku kwaśno-wytrawne zapomina się o gorzkim smaku przy końcu bardzo czekoladowe

  • Kakao z Ekwadoru, rodzaj ziarna Arriba Nacional w smaku bardzo czekoladowe, delikatne

  • Kakao z Wenezueli, rodzaj ziarna Criollo w smaku na początku lekko cierpkie później lekko kwaśne, gorzkie

  • Kolejne kakao z Peru, rodzaj ziarna Criollo w smaku czekoladowo-wytrawne

  • Kakao z Ugandy, rodzaj ziarna Forastero w smaku bardzo czekoladowe nawet miałem odczucie słodości szczególnie na początku


Kakao wpływa także na organizm, poprawia samopoczucie, odpręża może nawet działać pobudzająco. Zanim spróbowałem wersji nieprzetworzonej odczuwałem lekkie efekty wymienione wcześniej po zwykłym kakao. Po próbach z ceremoialnym zwykłe nie miało prawie żadnego efektu. Co do wersji ceremonialnej to największy efek miałem po pierwszym kakao z Peru. Odprężenie sprawiło, że lekko odpłynąłem plus czułem pojawiający się banan na twarzy. Mógł to być efekt pierwszego kontaktu z tego typu kakao. Także kakao z Ekwadoru zapadło mi w pamięć bo miałem wrażenie przyjemnego pobudzenia. Reszta odmian mniej lub bardziej działała odprężająco.

Pewnie jak skończę posiadane kakao to sparwdzę jescze inne odmiany i wyczuwam nadchodzący nałóg XD

#gownowpis #hydepark #niewiemjaktootagowac

Komentarze (15)

WysokiTrzmiel

Ciekawy temat. Ja lubię kakao z auchan o wyższej zawartości tłuszczu. Zalewam wrzątkiem i tak piję ( ͡° ͜ʖ ͡°)

LeniwaPanda

@WysokiTrzmiel Też tak wcześniej robiłem ze zwykłym kakao. Lubię czasami w dziwne smaki więc spróbowałem i ceremonialnego

WysokiTrzmiel

@LeniwaPanda Gdzie zamówiłeś te specjały?

LeniwaPanda

@WysokiTrzmiel tutaj https://cacaomana.com/kategoria-produktu/kakao-ceremonialne/

To był jeden z pierwszych linków które sprawdziłem, zaciekawiła mnie duża różnorodność więc zamówiłem.

WysokiTrzmiel

@LeniwaPanda Dzięki. Obadam temat.

pszemek

@LeniwaPanda no i namówiłeś, mam nadzieję, że będzie smakowało, bo wygląda bardzo zachęcająco!

LeniwaPanda

@pszemek Też mam taką nadzieję bo później będzie moja wina

StaryMokasyn

@LeniwaPanda matka wie że ćpiesz?

Enzo

@LeniwaPanda Ciekawe, pisz więcej

galencjusz

@LeniwaPanda nigdy nie piłem kakao wraz z mlekiem kokosowym. Próbowałeś rozrobić je z krowim mlekiem lub samą wodą? Jeżeli tak, to jak wplywalo to na smak?

LeniwaPanda

@galencjusz Zrobiłem je z mlekeiem kokosowym bo mleko roślinne jest zalecane z informacji wyczytanych przeze mnie w internecie. Z wodą robilem tylko zwykkłe i przypuszczam, że mleko roślinne tonuje gorycz kakao. Po pierwszej próbie gdy stwierdziłem, że kakao jest zbyt intensywne następne zrobiłem z ilości 10 gramowej. Wtedy mleko kokosowe było wyczuwalne i smak był dużo łagodniejszy oraz barwa była mleczna. Później wróciłem do ilości 20 gramowej w której mleka kokosowego nie wyczuwam. Wszystko rozbija się o ilość rozpuszczonego kakao.

Zaloguj się aby komentować