Kulinarnych przygód ciąg dalszy. #gotowanie #glebokiolej #pierogi #dziwnepierogi #apulia #wlochy


Dziś na obiad wjechały Panzerotti - takie smażone na głębokim oleju pizzo-pierogi z nadzieniem.


Oryginalnie pochodzą bodajże z południowej części Włoch - Apulii - i w swojej istocie nazwa pizzo-pieróg dobrze oddaje ich charakter. Ciasto jak na pizzę, do tego nadzienie jak na pizzę, ale w formie pieroga xD


Robiłem według tego przepisu: https://www.sanpellegrino.com/sparkling-drinks/zesty-food/panzerotti


Nadzienie zrobiłem ala Bolognese, dużo sera do tego i kurcze, rozpływały się w ustach.


Olej rozgrzałem do 160 stopni Celsjusza na patelni. 2 minuty na stronę, odsączyłem tłuszcz na papierowym ręczniku.


Wyszło ich 20 więc w sumie mam jedzenia na tak 3 dni minimum ^^

To jest taka idealna przekąska - zjesz dwa trzy i jesteś syty jak po obiedzie. A jednego można po prostu złapać w rękę i zjeść idąc po drodze. Jak byłem parę lat temu w Bari to stanowiły moje ulubione źródło śniadania z rana. Cudowny pomysł mieli ci włosi...

1a4b8250-196e-4fa2-a038-56cabeeb7a27
a10ae02f-4056-412f-8645-7cb6595fb4d0
410cc0f6-5d88-4314-abd6-25c302006439
59b08a63-688f-4db1-b758-8cc91d93bfbc
7787f4f6-0ccd-4406-b710-da7be0a8c183

Komentarze (9)

ErwinoRommelo

Ummm wygladaja przepysznie

Lubiepatrzec

@frondeus a to nie jest calzone?

frondeus

@Lubiepatrzec No podobne. Ale z tego co mi sąsiad Włoch tłumaczył to Calzone są jednak większe i niekoniecznie na głębokim oleju. A Panzerotti już tak. W praktyce, pewnie po prostu dwa rejony Włoch wymyśliły podobne danie w tym samym czasie.

kkEE

jak wysoki ma być poziom oleju proszę Pana.

frondeus

@kkEE W sumie nie robiłem na super głębokim, nawet nie przykrywało w pełni pieroga. Na oko nalałem tego oleju i po 2 minutach smażenia przewracałem na drugą stronę.

AndrzejZupa

Jeszcze wczoraj je jadłem… ᕦ( ͡° ͜ʖ ͡°)ᕤ

globalbus

@frondeus a czym się to różni technicznie od smażonej fritty? Czy to tylko inna nazwa? (btw, kiedyś to jadłem, było tłuste jak langosze xD)

Zaloguj się aby komentować