Ktoś tu ostatnio przypiekał mięso i warzywa na rosół w piekarniku, zanim wrzucił do garnka, ale nie pamiętam kto. W jakiej temperaturze i na jaki czas wstawić?


#gotujzhejto #jedzenie @moll @SUM

Komentarze (13)

SUM

@dolitd A to zależy od tego gdzie/w czym będziesz przypiekał.

dolitd

@SUM W zwykłym piekarniku.

peposlav

@dolitd jak nie erfrajer to się nie liczy …

SUM

@dolitd Do złotego koloru mięsa, obstawiam 200 st jak góra dół lub 180 przy termoobiegu plus góra i dół.

SUM

@dolitd Danka to robi mieszany dodaje jeszcze pieczone kości wołowe.

Iknifeburncat

@SUM a na kości nie musiałoby być więcej i sama góra?


Dawno mięsa nie obrabiałem, ale coś mi tak dzwoni.

SUM

@Iknifeburncat Chyba ten mit kości pieczonych na prawie czarno jest już wypierany jeśli chodzi o rosół/bulion.

Iknifeburncat

@SUM no pacz Pan. Tak jak pisałem, to było dawno i nieprawda, ale coś mi dzwoniło to musiałem zapytać.

SUM

@Iknifeburncat Do demi glace ten czarny kolor dalej pokutuje w polskim necie. Tylko życie się zmieniło, nie ma już kuchni na drewno/węgiel w kuchni oraz są lodówki.

paramyksowiroza

@dolitd Nie za bardzo jest sens opiekania "mięsa". Opiekać warto np. korpusy i warzywa.

Jeśli kupisz korpus np. z kurczaka lub kaczki, to warto to opiec, ale kawałka pręgi wołowej już nie za bardzo jest sens.

Warzywa można lekko posmarować koncentratem pomidorowym - nie będzie wyczuwalny w rosole, a lekko skarmelizowany koncentrat podbije smak i spowoduje, że rosół nie będzie mdły.

Pieczesz w temp. jakieś 200 stopni, aż korpusy się ładnie zezłocą.

7e1f555c-1a11-4d9c-b775-c7e7a186ced2
45d7cd91-f135-468c-9fea-615a84757fb7
SUM

@paramyksowiroza My poza Wawką na chabecie na rosół mówimy mięso

moll

@dolitd 40-50 minut, jakieś 200 stopni

Zaloguj się aby komentować