Ktoś tu ostatnio przypiekał mięso i warzywa na rosół w piekarniku, zanim wrzucił do garnka, ale nie pamiętam kto. W jakiej temperaturze i na jaki czas wstawić?
#gotujzhejto #jedzenie @moll @SUM
Ktoś tu ostatnio przypiekał mięso i warzywa na rosół w piekarniku, zanim wrzucił do garnka, ale nie pamiętam kto. W jakiej temperaturze i na jaki czas wstawić?
#gotujzhejto #jedzenie @moll @SUM
@dolitd A to zależy od tego gdzie/w czym będziesz przypiekał.
@SUM W zwykłym piekarniku.
@dolitd jak nie erfrajer to się nie liczy …
@dolitd Do złotego koloru mięsa, obstawiam 200 st jak góra dół lub 180 przy termoobiegu plus góra i dół.
@SUM Danke.
@dolitd Danka to robi mieszany dodaje jeszcze pieczone kości wołowe.
@SUM a na kości nie musiałoby być więcej i sama góra?
Dawno mięsa nie obrabiałem, ale coś mi tak dzwoni.
@Iknifeburncat Chyba ten mit kości pieczonych na prawie czarno jest już wypierany jeśli chodzi o rosół/bulion.
@SUM no pacz Pan. Tak jak pisałem, to było dawno i nieprawda, ale coś mi dzwoniło to musiałem zapytać.
@Iknifeburncat Do demi glace ten czarny kolor dalej pokutuje w polskim necie. Tylko życie się zmieniło, nie ma już kuchni na drewno/węgiel w kuchni oraz są lodówki.
@dolitd Nie za bardzo jest sens opiekania "mięsa". Opiekać warto np. korpusy i warzywa.
Jeśli kupisz korpus np. z kurczaka lub kaczki, to warto to opiec, ale kawałka pręgi wołowej już nie za bardzo jest sens.
Warzywa można lekko posmarować koncentratem pomidorowym - nie będzie wyczuwalny w rosole, a lekko skarmelizowany koncentrat podbije smak i spowoduje, że rosół nie będzie mdły.
Pieczesz w temp. jakieś 200 stopni, aż korpusy się ładnie zezłocą.


@paramyksowiroza My poza Wawką na chabecie na rosół mówimy mięso
@dolitd 40-50 minut, jakieś 200 stopni
Zaloguj się aby komentować