#jedzenie
3 Dzien z rzedu na obiad jem skrzydełka przyniesione z pracy. Nie tkne wingsoe chyba z 2 miechy teraz

#jedzenie
3 Dzien z rzedu na obiad jem skrzydełka przyniesione z pracy. Nie tkne wingsoe chyba z 2 miechy teraz

Darmowa szama to nie ma co wybrzydzać 😅
@dez_ no właśnie dlatego żrę to trzeci dzien xDxD
@HolQ oj tam oj tam, jutro też są dzień, też jest praca i też są skrzydełka
@NiebieskiSzpadelNihilizmu jutro beda pork patties xP. Zacząłem trening w labie od miesa i moim zadaniem jest sprawdzenie jak duzo prawdziwego bialego pieprzu w recepturze jestesmy w stanie zastąpić flavour extenderem. Ceny pieprzu dostały pierdolca i starają sie zredukować ilość używanego pieprzu jak tylko sie da.
Po wstępnych testach w piątek jakoś tak srednio mi to wyglada. Są duże różnice w smaku między normalnym pieprzem a tym extrnderem. Nie wiem co Ci flavourisci odjebali, ale jest bardzo smoky, ma prawie niewyczuwalne nuty fermentacji i do tego dosc mocny zapach....kardamonu o_O
Edit- a no i jest ostry, ale ta ostrosc nie jest taka jak z pieprzu, od piepriny. Bardziej jakby oleozywice z capsicum tam dosypali.
@HolQ No ale biały pieprz to specyficzny jest. Nuty smakowe herbatki miętowej po przeleżeniu w kurzu 2 lata za lodówką
@paramyksowiroza biały pieprz powstaje z czarnego pieprzu
W dzisiejszych czasach coraz rzadziej uzywa sie tradycyjnego sposobu fermentacji w rzecze (taki pieprz nazywa sie Muntok), a częściej sięga sie po fermentacje w kontrolowanych warunkach. Mniejsze prawdopodobieństwo skażenia mikro. Często tez uzywa sie mechanicznego oddzielania, ale to pozbawia pieprz nut fermentacji. Kiedyś robilem tu porównanie pieprzu z polskich firm z tymi z uk i indii i te polskie sa prawdopodobnie otrzymywane przez mechaniczne oddzielanie, bo nie miały praktycznie w ogole tego zapachu
@HolQ Jasne, ale próbujecie odtworzyć smak białego pieprzu, czy zasymulować jego smak w gotowej mieszance?
To drugie dałoby się załatwić odrobiną mięty, a następnie wsypaniu całej mieszanki do skarpetki po chyżym biegu na 5 kilometrów
@paramyksowiroza zastąpienie części prawdziwego białego pieprzu tym aromatem bez znacznej zmiany smaku gotowej przyprawy.
To drugie dałoby się załatwić odrobiną mięty, a następnie wsypaniu całej mieszanki do skarpetki po chyżym biegu na 5 kilometrów
Muszę podsunąć ten pomysl flavouristom....zamiast palowac sie z dobieraniem składników niech po prostu zatrudnia szwadron hindusów i kupia bieżnie xDxD
@HolQ Błąd! Hindusi chodzą bez skarpet!
To nic nie da.
Jprd typowi placa w hotwingsch ehhh tyle wygrac
@ErwinoRommelo musze pogadać z landlordem, czy przyjmie czynsz w wingsach zamiast hajsu xD
@HolQ częstuj się

@UncleFester

Zaloguj się aby komentować