Komentarze (13)

dez_

Darmowa szama to nie ma co wybrzydzać 😅

HolQ

@dez_ no właśnie dlatego żrę to trzeci dzien xDxD

NiebieskiSzpadelNihilizmu

@HolQ oj tam oj tam, jutro też są dzień, też jest praca i też są skrzydełka

HolQ

@NiebieskiSzpadelNihilizmu jutro beda pork patties xP. Zacząłem trening w labie od miesa i moim zadaniem jest sprawdzenie jak duzo prawdziwego bialego pieprzu w recepturze jestesmy w stanie zastąpić flavour extenderem. Ceny pieprzu dostały pierdolca i starają sie zredukować ilość używanego pieprzu jak tylko sie da.


Po wstępnych testach w piątek jakoś tak srednio mi to wyglada. Są duże różnice w smaku między normalnym pieprzem a tym extrnderem. Nie wiem co Ci flavourisci odjebali, ale jest bardzo smoky, ma prawie niewyczuwalne nuty fermentacji i do tego dosc mocny zapach....kardamonu o_O


Edit- a no i jest ostry, ale ta ostrosc nie jest taka jak z pieprzu, od piepriny. Bardziej jakby oleozywice z capsicum tam dosypali.

paramyksowiroza

@HolQ No ale biały pieprz to specyficzny jest. Nuty smakowe herbatki miętowej po przeleżeniu w kurzu 2 lata za lodówką

HolQ

@paramyksowiroza biały pieprz powstaje z czarnego pieprzu . Po zbiorach pakują ziarna w worki z juty i umieszczają w potoku. Pieprz se tam gnije przez kilka dni, wyciągają go z wody i oddzielają zgniła skórkę od ziarna. Stąd te nuty fermentacji (skatol). Stąd tez biały pieprz nie jest tak ostry jak czarny, bo większość piperiny znajduje sie w skórce. Nuty mięty sa od alfa pinenu


W dzisiejszych czasach coraz rzadziej uzywa sie tradycyjnego sposobu fermentacji w rzecze (taki pieprz nazywa sie Muntok), a częściej sięga sie po fermentacje w kontrolowanych warunkach. Mniejsze prawdopodobieństwo skażenia mikro. Często tez uzywa sie mechanicznego oddzielania, ale to pozbawia pieprz nut fermentacji. Kiedyś robilem tu porównanie pieprzu z polskich firm z tymi z uk i indii i te polskie sa prawdopodobnie otrzymywane przez mechaniczne oddzielanie, bo nie miały praktycznie w ogole tego zapachu

paramyksowiroza

@HolQ Jasne, ale próbujecie odtworzyć smak białego pieprzu, czy zasymulować jego smak w gotowej mieszance?

To drugie dałoby się załatwić odrobiną mięty, a następnie wsypaniu całej mieszanki do skarpetki po chyżym biegu na 5 kilometrów

HolQ

@paramyksowiroza zastąpienie części prawdziwego białego pieprzu tym aromatem bez znacznej zmiany smaku gotowej przyprawy.


To drugie dałoby się załatwić odrobiną mięty, a następnie wsypaniu całej mieszanki do skarpetki po chyżym biegu na 5 kilometrów

Muszę podsunąć ten pomysl flavouristom....zamiast palowac sie z dobieraniem składników niech po prostu zatrudnia szwadron hindusów i kupia bieżnie xDxD

paramyksowiroza

@HolQ Błąd! Hindusi chodzą bez skarpet!

To nic nie da.

ErwinoRommelo

Jprd typowi placa w hotwingsch ehhh tyle wygrac

HolQ

@ErwinoRommelo musze pogadać z landlordem, czy przyjmie czynsz w wingsach zamiast hajsu xD

Zaloguj się aby komentować