Jako że jestem team #latonapierdalaj i nie znoszę zimy a umiarkowanie toleruję jesień to trzeba się rozgrzać. Bo lato chyba definitywnie się skończyło.

Za chwilę nastawiam gulasz wołowy.

#gotujzhejto Tag do czarnolistowania/obserowowania #domowelepsze
3eb3938f-6391-4e75-970c-1724f4434e79
Astro

@UncleFester jest zima to musi być ziemno. Więc trzeba się rozgrzewać.

UncleFester

@Astro gulasze kaczki żurki ...

Astro

@UncleFester kaczki mi tu nie leżą. Ale rosół z przepiórek… dlaczego nie :)

dolitd

@Astro Według jakiego przepisu robisz?

Astro

@dolitd ten przepis nazywa się przegląd lodówki. Zasadniczo 1/3 mięsa 2/3 warzyw. Wołowinę dobę marynuje w soli (płaska łyżeczka na kg mięsa), pieprzu (czubata łyżeczka na kg mięsa) i przyprawach do woli. Tym razem dodaje czosnek, pikantną paprykę, słodką paprykę w ilości pół łyżeczki na kg mięsa.

Warzywa: w lodówce była resztka papryki, dwie marchewki, pieczarki i jedna duża cebula. Reszta ziemniaki.

Wołowinę obtoczę w mące przed smażeniem, powinno to dać ładny, gęsty sosik. Obsmażam na mocno rozgrzanej pateli (używam masła klarowanego). Wrzucam do szybkowaru w którym są już marchewka i ziemniaki. Później pół łyżeczki masła klarowanegona patelnię i na to lecą pieczcarki, jak się zarumienią dodaję cebulą i podsmażam aż się cebula zeszkli. Wrzucam do gara. Zalewam rosołem żeby wszytko zakryć płynem i dolewam jeszcze trochę. W szybkowarze trzymam na średnim płomieniu ok 45-60 minut. Wyłączam palnik i czekam aż sobie spokojnie ostygnie.

Ilość przypraw można swobodnie modyfikować. Ratio mięso/warzywa dobrze żeby nie było 1/3-2/3 maks 1:1 czyli pół na pół.

Spożywać ze smakiem.

Mr.Mars

@Astro Był pikantny? Ostro doprawione najlepiej rozgrzewają.

Astro

@Mr.Mars jest pikantny. Tylko tak żeby rozgrzewało a nie wypalało kubki smakowe.

Zaloguj się aby komentować