Jak Ci hindusowie robią taki pyszny ryż? Tu akurat jeera rice. Ale najbardziej interesuje mnie jak robią że każde ziarenko jest osobno? To jest przepyszne że mógłbym same jeść #gotujzhejto

Jak Ci hindusowie robią taki pyszny ryż? Tu akurat jeera rice. Ale najbardziej interesuje mnie jak robią że każde ziarenko jest osobno? To jest przepyszne że mógłbym same jeść #gotujzhejto

@zosiasamosia1 Normalnie sypiesz do gara, zalewasz wodą, doprawiasz i gotujesz, w czym problem? ;D
@Stashqo Dobrze wypłukać by się jeszcze przydało
@Stashqo nie wychodzi. Jest kleisty
@zosiasamosia1 a jak gotujesz? Jakie proporcje?
@Stashqo 1 ryz 2 woda. Miałem ryżowar ale mi sie spalił. W garnku to juz wgl ciezko, ale nawet w ryżowarze ziarenka sie zlepiały. Tutaj doslownie jest sypki jak surowy
@zosiasamosia1 dobra, to tak na szybko - bierzesz 2 części ryżu basmati (oczywiście luzem, torebki to na śmietnik) na 3 częsci wody (czyli np. 100g ryżu, 150g wody). Ryż płuczesz, do gara, zalewasz wodą, doprawiasz (do dań wschodnich poza solą daję czasem odrobinę kardamonu, cynamonu i gwiazdkę anyżu). Przykrywasz pokrywką, zagotowujesz. Po zagotowaniu wyłączasz lub ustawiasz palnik na takie absolutne minimum. Zostawiasz na 10-12min, nie mieszasz, nie dotykasz. Po tym czasie zaglądasz. Jesli wchłonął wodę i jest miękki to smacznego. Jeśli nie to mieszasz, przykrywasz i dajesz mu kolejne kilka minut.
Zrobisz parę razy i na pewno wyjdzie.
@Stashqo hmmm. Dobra spróbuje. ALe mam tylko jaśminowy. gatunek ryżu ma wpływ na to czy sie poskleja czy nie?
@zosiasamosia1 Gatunek ryżu ma spore znaczenie ze względu na różne zawartości skrobii i enzymów, które pracują w czasie gotowania. Z jasminowym będzie trudniej niz z basmati bo jest miększy i bardziej lepki. Nadaje się lepiej do biriani niż jako sypki dodatek. Daj mu mniej wody i też w miarę wyjdzie.
@Stashqo jescze mniej niz 1;1.5? ;o Ja zazwyczaj robiłem 1;2 i nawet dolewałem jeszcze pare ml wiecej zeby sie nie przywarło XD to moze faktycznie przez to
@zosiasamosia1 to albo za długo trzymasz albo za dużo wody lejesz. Wody dajesz tylko tyle żeby ledwo ryż przykryć i na średnio-niskim ogniu robisz aż wchłonie całą wodę i nie będzie się kleił do siebie. Jak w międzyczasie się okaże, że trzeba to dolewam minimalne ilości. Tyle
@NiebieskiSzpadelNihilizmu dobra, dzieki!
@Stashqo @NiebieskiSzpadelNihilizmu @Gepard_z_Libii udało sie dla mnie! sypki i nic sie nie przypaliło! wystarczy wyłaczyć gaz i dać mu czas
@zosiasamosia1 chłop się cieszy że ryż ugotował, urocze xD
@Gepard_z_Libii XD no chłopie próbowałem 5x. Za każdym razem albo ulep mi wychodził albo przypalało. A teraz mi sie ryżowar spalił no i juz nie było wyjscia tylko jakoś ogarnąć tą tajemną sztuke XD
@zosiasamosia1 no ja mam właśnie taki garnek na prąd, zamykany i zawsze dobry wychodzi, tylko za dużo wody nie można dawać
@Gepard_z_Libii jak wróce na siłke to moze kupie sobie kolejny. Narazie ten starcza bo jem max 300 g ryżu w tygodniu to bez sensu
Ja gotuję w garnku zawsze i mam sypki. Nie stosuje się do jakiegoś debilnego pomiaru wody. Cały myk polega na tym, żeby DOBRZE ryż wypłukać. 2-3 razy zalać go dobrze zimną wodą i ręką mieszać, aż przestanie oddawać skrobię. Potem zalewam zimną wodą ile mi się widzi, czyli najmniej 3x ilość ryżu. Gotuję go, aż jest gotowy - k⁎⁎wa, wyłowienie raz na parę minut kilku ziarenek i sprawdzenie czy „już” nie boli. Później elegancko w cedzak i masz panie za⁎⁎⁎⁎sty, sypki ryż. Zwykle tak robię basmati czy jaśminowy i jest bajka.
@WilczyApetyt TY NO MA TO SENS XD WTEDY SIE NIE POSKLEJA
Zaloguj się aby komentować