Hej :)
W większości przepisów zakwas powinien wyrastać 12-16 h, czy jest opcja żeby go jakoś spowolnić? Nie mam możliwości zazwyczaj po tym czasie go ogarnąć, idealnie byłoby wydłużyć do 24h. Ma ktoś jakieś sprawdzone sposoby?
Opornik

@schrute chyba chłód spowalnia?

Tomekku

@schrute Tak jak z pizzą, do lodówki, ew daj mniej to w tym momencie dłużej się będzie namnażać, więcej papu a mniej ludzi do stołu.

pszemek

@schrute to nie apteka, u mnie zakwas po tygodniu w lodówce też działa xd

GazelkaFarelka

@schrute zakwas, rozczyn czy ciasto?

schrute

Rzeczywiście, chodziło mi o rozczyn/zaczyn

GazelkaFarelka

@schrute Ja bym poszła w stronę żeby ten czas skrócić. Zakładam, że chodzi o to, że 8-16 jesteś w pracy i faktycznie wtedy większość przepisów jest z dupy bo nie ma jak trafić w te przedziały czasowe kiedy nie pracujesz i nie śpisz. Jaki chleb cię interesuje, żytni w foremce czy pszenny bochenek?

GazelkaFarelka

@schrute Jakbyś nastawił o 11.00-12.00 w nocy rozczyn, a zamieszał ciasto o 16.00 a upiekł po 2-3 godzinach to by ci załatwiło temat? Albo przed 8 rano?


Ja bym pokombinowała - jeżeli nastawiasz koło północy, to 20g zakwasu, po 125g mąki i wody żytniej razowej, a druga faza i pieczenie po 16.00 (dodanie 220g mąki i 180g wody i 7g soli). A jeżeli rano przed 8.00 to dałabym 40g zakwasu i potem po 16-18.00 mieszanie ciasta i pieczenie.

schrute

Dzięki, spróbuję jak radzisz

schrute

Czy jest jakaś zależność, że np. dwukrotnie więcej zakwasu skraca czas dwukrotnie?

dawajMario

Można poeksperymentować z mniejszą ilością zakwasu w zaczynie albo mniejszą temperatura.

Zaloguj się aby komentować