Komentarze (12)

pacjent44

@winet opis imponujący, popracuj nad fotografią produktową

winet

@pacjent44 nie skorzystam, nie dla zdjęć to robię 😉

A.Star

@winet Ale fajnie wiedzieć, że masz bobasa na stanie. Na tym etapie rodzicielstwa wszyscy mają takie dodatkowe "dekoracje".

GrindFaterAnona

@winet jak sie robi cebulowa?

hesuss

@GrindFaterAnona stary, wedlug mnie to jest jedna z bardziej czasochlonnych zup.

Najpierw sie robi bulion lub rosol - a to juz prawie zupa sama w sobie.

Potem obierasz i kroisz w piorka w kurwe cebuli - łzy leca i siedzisz nad tym z 20min minimum.

Potem te cebule dusisz w garnku na masle klarowanym - trzeba stac i mieszac, az zmieknie.

Potem dopiero dolewa sie bulion / rosol, biale wino, daje sie przyprawy i gotuje az cebula bedzie mieciutka i sie to zredukuje do zadanej gestosci.

Potem juz tylko zrobic grzanki na patelni / w piecu, zetrzec sera do miseczki, zalac goraca zupa, dodac grzanki (jak sa w kostke to do miseczki, jak co w kromkach to na talerzyk) i juz mozna jesc. A potem przez dobe masz wzdecia i pierdzisz cebula.

Uwielbiam te zupe, ale tyle przy tym roboty, ze czesciej ja jem na miescie niz gotuje. Jutro ide z babą na cebulową i hambuksy :)

winet

@hesuss @GrindFaterAnona to tak:

- przycialem w chuja i zrobiłem na kostce

- cebulę robiłem 10-15 minut z przerwa, dwa razy mi się łza zakręciła

- nie dusiłem tylko podsmażalem w garnku na maśle, i tu dałem dupy bo miałem zrobić na patelni - ok 20 minut, na patelni szybciej

- krótko cebulę gotowałem, może z 15 minut

- grzanki robiłem w erfrajerze przez ok 3-5 minut z bagietki pokrojonej i posypanej startym serem

- tarcie sera 1-2 minuty, ser dodałem też do zupy co ja zagęściło

- w porównaniu do fasolki albo grochówki to to jest chuj a nie pierdzenie

winet

@GrindFaterAnona robiłem bez cydru, cukru i kminku

8aff37a0-e3b7-41eb-a8d0-76f553914c89
GrindFaterAnona

@hesuss brzmi na calkiem prosty przepis. Rosol zawsze zamrażam zaraz po ugotowaniu, bo sie zawsze w gotowaniu przydaje, a calego i tak nie zjem wiec mam zawsze kilka porcji. Czyli wychodzi na to ze trzeba tylko cebule do robota kuchennego wrzucic na szatkowanie, podsmazyc i zalac bulionem. Easy. Czym sie to doprawia?


Co to gazow po cebuli to są paskudne. Dlatego tez nie jem jajecznicy z cebulą. Ponadto dania z cebuli kojarzy mi się glownie z polską i biedą xD wiec pewnie nigdy nie ugotuję ale lubię wiedzieć takie rzeczy

GrindFaterAnona

@winet dzieki. W takiej wersji moze byc ciekawa

pacjent44

@GrindFaterAnona zupa cebulowa to przecież francuski przepis

GrindFaterAnona

@pacjent44 dobrze wiedzieć

Zaloguj się aby komentować