#gotujzhejto
Od dzisiaj najprostsza zupa jaką w życiu robiłem - cebulowa z grzankami, a na podwieczorek pieczone ziemniaki


#gotujzhejto
Od dzisiaj najprostsza zupa jaką w życiu robiłem - cebulowa z grzankami, a na podwieczorek pieczone ziemniaki


Wifon najprostsza
@winet opis imponujący, popracuj nad fotografią produktową
@pacjent44 nie skorzystam, nie dla zdjęć to robię 😉
@winet Ale fajnie wiedzieć, że masz bobasa na stanie. Na tym etapie rodzicielstwa wszyscy mają takie dodatkowe "dekoracje".
@winet jak sie robi cebulowa?
@GrindFaterAnona stary, wedlug mnie to jest jedna z bardziej czasochlonnych zup.
Najpierw sie robi bulion lub rosol - a to juz prawie zupa sama w sobie.
Potem obierasz i kroisz w piorka w kurwe cebuli - łzy leca i siedzisz nad tym z 20min minimum.
Potem te cebule dusisz w garnku na masle klarowanym - trzeba stac i mieszac, az zmieknie.
Potem dopiero dolewa sie bulion / rosol, biale wino, daje sie przyprawy i gotuje az cebula bedzie mieciutka i sie to zredukuje do zadanej gestosci.
Potem juz tylko zrobic grzanki na patelni / w piecu, zetrzec sera do miseczki, zalac goraca zupa, dodac grzanki (jak sa w kostke to do miseczki, jak co w kromkach to na talerzyk) i juz mozna jesc. A potem przez dobe masz wzdecia i pierdzisz cebula.
Uwielbiam te zupe, ale tyle przy tym roboty, ze czesciej ja jem na miescie niz gotuje. Jutro ide z babą na cebulową i hambuksy :)
@hesuss @GrindFaterAnona to tak:
- przycialem w chuja i zrobiłem na kostce
- cebulę robiłem 10-15 minut z przerwa, dwa razy mi się łza zakręciła
- nie dusiłem tylko podsmażalem w garnku na maśle, i tu dałem dupy bo miałem zrobić na patelni - ok 20 minut, na patelni szybciej
- krótko cebulę gotowałem, może z 15 minut
- grzanki robiłem w erfrajerze przez ok 3-5 minut z bagietki pokrojonej i posypanej startym serem
- tarcie sera 1-2 minuty, ser dodałem też do zupy co ja zagęściło
- w porównaniu do fasolki albo grochówki to to jest chuj a nie pierdzenie
@GrindFaterAnona robiłem bez cydru, cukru i kminku

@hesuss brzmi na calkiem prosty przepis. Rosol zawsze zamrażam zaraz po ugotowaniu, bo sie zawsze w gotowaniu przydaje, a calego i tak nie zjem wiec mam zawsze kilka porcji. Czyli wychodzi na to ze trzeba tylko cebule do robota kuchennego wrzucic na szatkowanie, podsmazyc i zalac bulionem. Easy. Czym sie to doprawia?
Co to gazow po cebuli to są paskudne. Dlatego tez nie jem jajecznicy z cebulą. Ponadto dania z cebuli kojarzy mi się glownie z polską i biedą xD wiec pewnie nigdy nie ugotuję ale lubię wiedzieć takie rzeczy
@winet dzieki. W takiej wersji moze byc ciekawa
@GrindFaterAnona zupa cebulowa to przecież francuski przepis
@pacjent44 dobrze wiedzieć
Zaloguj się aby komentować