Komentarze (10)

globalbus

@Dalmierz_Ploza jak na studiach regularnie chodziłem do wietnamskiego "chińczyka", to oprócz listy dań z dalekiego wschodu, miał w menu schabowe z ziemniakami.

zed123

Ten wątek był już eksploatowany w prehistorii:

https://www.youtube.com/watch?v=q5j-1p7dDQE

oneoneone

Nikt go nie traktuje jako wynalazku polskiego, tylko jako bardzo popularny w naszym kraju.

Corrosive_Dust

@ten_kapuczino Gdzieś czytałem, że na całym świecie, schabowego podaje się z czymś, jakimiś dodatkami, tylko w polszy jest na smutno upierdolony w jajku i w bułce xD Ale hurr durr Polska kuchnia, mmmm, schabunio xD

conradowl

@Corrosive_Dust acha... Schabowy jest ze schabu, sznycel z cielęciny. Poza tym? Żadnych różnic.

Sznycel wiedeński to „schabowy" z cielęciny. Zero dodatków.

Podobnie jest z kilkoma innymi.

GrindFaterAnona

@Corrosive_Dust u nas sie podaje z kartoflami i warzywami, w Austrii np z kartoffelsalad. Nwm o co ci chodzi. Nigdzie sie raczej nie podaje samego kotleta

ten_kapuczino

@GrindFaterAnona@conradowlwiener schnitzel istotnie jest cielęciny, ale to nie znaczy, że austryjacy nie jedzą schabowego. Badań na ten temat nie znam, ale byłem parę razy w Austrii i zazwyczaj jadłem sznycla takiego jak w Polsce - czyli ze schabu. Na oko jest to jeszcze bardziej popularne danie w Austrii niż u nas.

conradowl

@ten_kapuczino wiem o tym. Jedzą chodziło mi o komentarz @Corrosive_Dust zwłaszcza te słowa o „smutnym upierdoleniu w bułce".

Polska kuchnia jest zajebista, chwalona na świecie, pierogi wszędzie robią furorę, a tu przyjdzie gość, co swoje szkaluje. Wszędzie na świecie są takie czy inne kotlety na bazie: samo mięso i panierka. To nie tylko polski pomysł.

A co do kuchni to jako mieszkaniec Szkocji uważam, że w rankingu najgorszych kuchni to angielskie śniadanie i tłuste ryby w panierce z frytkami grubszymi od dupska sąsiadki - są dużo, dużo niżej niż nawet proste kopytka ze smażoną cebulką i kwaśną śmietaną.

Cholera...

Ale bym zjadł takich kopytek...

Zaloguj się aby komentować