Ekspertka: między cukrem trzcinowym i białym - znak równości

Cukier trzcinowy to wciąż sacharoza, czyli ta sama cząsteczka, która zawarta jest w cukrze białym. Na ich tle syrop glukozowo-fruktozowy nie jawi się wcale jako „zdrowsza” alternatywa – wyjaśnia dr Katarzyna Wolnicka, specjalistka w dziedzinie dietetyki i edukacji żywieniowej z Instytutu Zrównoważonego Żywienia.


Prezydent USA Donald Trump powiadomił w środę, że koncern Coca-Cola zgodził się po rozmowie z nim na wykorzystywanie cukru trzcinowego w swych napojach sprzedawanych w USA. Koncern nie potwierdził tych doniesień. Obecnie coca-cola w Stanach jest słodzona syropem glukozowo-fruktozowym.


PAP: Czym słodzone są najczęściej napoje w Polsce?


Katarzyna Wolnicka: W praktyce mówimy przede wszystkim o dwóch substancjach: sacharozie, czyli klasycznym cukrze stołowym, oraz syropie glukozowo-fruktozowym. Ten drugi jest szczególnie popularny w napojach gazowanych, izotonicznych, energetycznych czy nawet tych „owocowych”. Warto dodać, że syrop glukozowo-fruktozowy niekoniecznie musi być nazwany wprost na etykiecie. Czasem pojawia się np. jako „syrop kukurydziany”. Konsument, który nie zna tych subtelności, może nie być świadomy, że w jego ulubionym napoju jest coś, co przy regularnym spożyciu może zaburzać gospodarkę węglowodanową, lipidową, a nawet wpływać na funkcjonowanie wątroby. [...]


#zdrowie #dietetyka #zywnosc #odzywianie #zdroweodzywianie #cukier #naukawpolsce

Nauka w Polsce

Komentarze (5)

Barcol

Ostatnio tu tłumaczyłem gościowi że nawet miód to nadal cukier i trzeba z uniarem to mnie zwyzywał xd

HunteX

@Barcol dokładnie. Abstrahując od innych dodatków w miodzie (jeśli trafi się na prawdziwy), to wciąż przede wszystkim cukier. Najzdrowsza alternatywa dla cukru, to Erytrytol. Kiedyś jadłem nawet Ksylitol, jest dražniący dla jelit. Ja jednak od cukru się odzwyczaiłem. Wystarczy go nie brać przez jakiś czas i później już nie potrzebujesz.

dildo-vaggins

Cukier biały, trzcinowy, melasa, miód i inne produkty zawierającej głównie cukry proste to nadal cukry proste. Na FB dzielnie walczę z mitem ze miód to jakiś cudowny lek, chociaż tak na prawdę to syrop glukozowo fruktozowy z niewielką ilością pyłku i innych produktów pszczelich. Oczywiście pszczelarze w komentarzach mnie wyzywają, życzą śmierci i cierpienia.

Barcol

@dildo-vaggins Jako były pszczelarz mogę potwierdzić, że rozmowy z tą grupą są trudne, a przynajmniej ciekawe xD


Ale podobną sytuację miałem tutaj! Mimo szczerych chęci porozumienia gość mi wypisywał kocopoły a na koniec zwyzywał od domorosłych naukowców bo się śmiałem na pubmeda powołać, obraził, i podsumował "Wyglada na to, że argumenty do ciebie nie trafiają." mimo że ani jednego argumentu nie przedstawił xD

Zaloguj się aby komentować