Dzisiaj będę testować sajgonki warzywne wg przepisu pana Siemanko. Farsz zrobiliśmy teraz będzie zawijanie i smażenie. #gotowanie #sajgonki #pansiemanko #wygladajakgownoasmakujejeszczelepiej


Dzisiaj będę testować sajgonki warzywne wg przepisu pana Siemanko. Farsz zrobiliśmy teraz będzie zawijanie i smażenie. #gotowanie #sajgonki #pansiemanko #wygladajakgownoasmakujejeszczelepiej


@owczareknietrzymryjski ale papier ryżowy to kupiłeś ten duży, gruby i porządny, nie to gówno z marketu?

@Opornik ja w żaden papier ryżowy się nie bawię. Prawilne pszenne ciasto jak w wietnamskiej budzie

@owczareknietrzymryjski Czyli robisz krokiety.
@Opornik jeśli chcesz żebym nazywał to krokietami to ja nie widzę problemu. Tylko nie będę panierował przed smażeniem
@owczareknietrzymryjski Dobra, hejtuję żeby się przyczepić, nigdy tych placków które pokazałaś nie używałem, muszę spróbować.
a tak w ogóle to Spring Rolls na surowo for the win.
@Opornik ale spring rollsy są smażone. To summer rollsy są surowe. :P
@owczareknietrzymryjski pytanie z innej beczki. Hartowales tego woka?
@razALgul Woka się nie hartuje, a czerni (oksyduje ogniowo).
@UncleFester pytam, bo zawsze chciałem mieć i jak oglądałem YT, to Azjaci zawsze go najpierw ostro grzeją na ogniu, podlanego olejem, aż się czerwony robi. Chciałbym kiedyś mieć, ale takiego dobrze przygotowanego, żeby służył długo.
@razALgul jak nie masz odpowiedniego palnika do woka, to się mija z celem. To musi być baaardzo wysoka temperatura. No i do tego bardzo dobry wyciąg.
@razALgul
Zgadza się, tak to się robi.
Grzejesz do ciemnowiśniowego żaru i nacierasz olejem na bawełnianej szmatce lub papierze, ale to nie jest hartowanie.
Kupa dymu, kupa smrodu, a wok robi się pięknie czarny i czasowo wodoodporny.
Niestety nie jest to powłoka trwała, zwłaszcza przy obróbce kwaśnych potraw.
Co jakiś czas zabieg trzeba powtarzać.
Ja swoje czernię na powietrzu, używając palnika do papy
BTW.
W ten sam sposób oksyduje się jeszcze czasami elementy broni palnej.
@razALgul jak chcesz sobie kupić woka to sobie kup. Możesz normalnie sobie używać na zwykłej kuchence to jest tylko kawał cienkiej blachy wygięty w miskę. Nagrzewasz go ile fabryka dała potem na to olej i już. Ole jest po to żeby potrawy nie przywierały i wok nie rdzewiał w szafce jak go nie używasz. Tutaj nie ma żadnej magii ani specjalnych narzędzi. Nie musi być idealnie przygotowany, będzie działać tak samo. Jedyne co bym sam zrobił to kupił mniejszego niż ten bo straszny kloc i nie robię tyle jedzenia na raz. No i kupił taką łopatkę do woka wcześniej bo ułatwia mieszanie.
Chcesz woka to kup, masa frajdy
@owczareknietrzymryjski tak też bym zrobił, ewentualnie na rozdmuchanym węglu 🙂
No nie powiem, skutecznie namawiasz 😀
@razALgul zawsze możesz na węglach albo piekarnik. Zazwyczaj te blaszane przychodzą z instrukcją. Można w tym gotować na patrze, na głębokim oleju, stirfry, może zagracać ci kuchnie jak żaden inny garnek. Same plusy xD
Zaloguj się aby komentować