Dziś przepis na tagu #dildonadiecie


Wiem że wielu z was będzie sceptycznie nastawiona do tego typu wynalazków, ja parę lat temu stosowałem wersję „sklepową”, ale pomyślałem że nie potrzebuje tych wszystkich dodatków smakowych i witamin i wolę lepszy stosunek makro oraz bez oleju rzepakowego.


Sklepowe nazywa się np. Huel który stosowałem kiedyś jako szybka i zdrowsza alternatywa na śniadanie (lepsze niż hamburger czy jakieś śmieciowe pieczywo).


Kiedyś postanowiłem zrobić to sam - bez większego powodzenia. Ostatnio podszedłem do tego bardziej naukowo, technicznie i inspirując się przepisami ze strony completefoods.co oraz z pomocą chata gpt.


Zależało mi na użyciu źródła białka zwierzęcego (huel używa roślinnego), użyciu oleju kokosowego oraz lnianego ze względu na dobry profil omega 3 i 6, oraz żeby miało mało węgli i dużo błonnika oraz minimum dodatków technicznych.


Skład jednej porcji:

45g białka WPC

16,5g oleju kokosowego

8,5 g mąki lnianej

6,5 g inuliny

6,5 g błonnika bambusowego

2g lecytyny słonecznikowej

0,2-0,5g gumy ksantanowej i tyle samo gumy guar

Opcjonalnie 25g mąki owsianej (drobno zmielonej).


Wartości odżywcze (bez mąki owsianej) porcja 90g:

Kalorie: ~500 kcal

Białko: ~44–45 g

Tłuszcze: ~22–23 g

w tym nasycone: ~15–17 g

Węglowodany: ~10–11 g

w tym cukry: <2 g

Błonnik: ~8–9 g

Sól: ~0.2 g

Cholina: ~140 mg

(Wyliczone przez ChatGPT).


Sposób wykonania:

Używam białko KFD, zwykle robię partie od razu z całej paczki białka, łatwiej się to miesza i waży lżejsze składniki.


Odważamy sypkie produkty w takiej ilości ile porcji chcemy zrobić, w osobnym naczyniu podgrzewamy delikatnie odważoną ilość oleju kokosowego (lub innego który preferujemy), płynny olej wlewamy małymi porcjami do proszku i mieszamy dokładnie ręcznie (coś jak zagniatanie ciasta i rozcieranie w palcach). Olej dobrze się wchłania w błonnik, całość możemy od razu używać, przechowujemy zamknięte i w ciemnym miejscu.


Jedna porcja to 90g proszku i 500ml wody. Jeśli konsystencja produktu jest dla was zbyt płynna można zwiększyć ilość gumy guar i ksantanowej nawet dwukrotnie.


Z przepisem można eksperymentować, zamiast wody użyć mleka, można użyć aromaty albo słodziki, można użyć olej MCT w proszku jak ktoś woli.


Cena jednej porcji to około 4,5zl. Lecytyna oprócz źródła choliny jest emulgatorem, guma guar jest zagęstnikiem ale tworzy zdrową barierę w jelitach, guma ksantanowa to tylko zagęstnik, bezpieczny i naturalny, inulina to rozpuszczalny błonnik i prebiotyk, błonnik bambusowy poprawia perystaltykę jelit, jest pożywką dla baterii jeslitowych i zmniejsza ryzyko nowotworów jelita. 500ml w śniadaniu dobrze nawadnia na początek dnia co pewnie pochwali @Wrzoo


#gotujzhejto #diy #hejtokoksy #sport

33478ebb-f49b-4f02-9dbe-6464495bab43

Komentarze (10)

AdelbertVonBimberstein

@dildo-vaggins chłop się męczy a mógł kostkę twarogu z awokado zjeść.

dildo-vaggins

@AdelbertVonBimberstein niestety nie mogę nadal twarogu :( ale awokado jadam, niedawno włączyłem do menu.

AdelbertVonBimberstein

@dildo-vaggins a próbowałeś może bez laktozy? Może z tym jest problem.

Fingal

@AdelbertVonBimberstein bandyto przestań mnie twarogiem szczuć

AdelbertVonBimberstein

@Fingal nigdy, muszę głosić #słowotwaroże

GazelkaFarelka

@dildo-vaggins brzmi naprawdę smacznie

dildo-vaggins

@GazelkaFarelka nie jest jakieś super smaczne, zwłaszcza bez aromatów i słodzików, ale to taki odżywczy szejk, raz czy dwa dziennie jeszcze ujdzie ale nie zastąpi zrównoważonego odżywiania. Ja pije żeby zwiększyć podaż białka i błonnika.

bartek555

A nie mozesz jesc normalnego, pelnowartosciowego posilku?

Zaloguj się aby komentować