Dziś na dobry początek tygodnia grzyb, który niekiedy wygląda jak deser z cukierni gdzie nazwa jest po włosku, a kawa kosztuje powyżej 20zł. Kolczakówka piekąca jest w Polsce obecna, acz ekstremalnie rzadka (głównie góry, Gorce, Pieniny, Podhale), jak nazwa wskazuje z jej jadalnością jest spory problem, jednak nie to jest w tym grzybie ciekawe. Ów klasyczny biały grzyb w pewnym momencie zaczyna wydzielać czerwony sok, powodując ów fantastyczny wygląd - przy czym trzeba dodać, że musi ku temu być wystarczająco wilgotno. Rośnie w lasach iglastych na wapiennych glebach (co, podobnie jak z Krwistoborowikiem Sztańskim, jest jednym z powodów rzadkości). Choć z tej samej rodziny jest wiele innych gatunków grzybów, tylko ten jeden tak widowiskowo wypuszcza soki.
Dużo więcej info na niezawodnym blogu: https://przyrodniczo.pl/grzyby/kolczakowka-piekaca/ jeśli kogos interesuje
Zdjęcia z tejże strony i z Wiki.
#grzyby




