#dziendobry hejto!
Uwielbiam takie leniwe poranki i jesień, kiedy pojawiają się rydze. Można wtedy na śniadanie przygotować taką oto jajecznicę na maśle z #grzyby
Mam nadzieję że poranek u Was jest równie pyszny

#dziendobry hejto!
Uwielbiam takie leniwe poranki i jesień, kiedy pojawiają się rydze. Można wtedy na śniadanie przygotować taką oto jajecznicę na maśle z #grzyby
Mam nadzieję że poranek u Was jest równie pyszny

@DrGurgul Smacznego, z kureczkami też działa.
@UncleFester kurki nie mają nawet startu do rydzów. rydze to nadgrzyby. nawet mleczaje późnojesienne, czyli te rydze niby drugiej kategorii są o dwie klasy wyżej od kurki. kurka nie ma smaku. nawet robale tego nie chcą jeść... i miłego dnia
@DrGurgul nigdy nie jadłem jajecznicy z rydzami. no ale rydze to u mnie rzadkość.
raz kupiłem na targu ale były ch⁎⁎⁎we może były zbyt suche.
@Opornik rydze to jedne z moich ulubionych grzybów, najpierw smażyłem je na maśle z odrobiną oleju w wysokiej temperaturze, trochę podobnie jak smaży się steka i wyszły super. U mnie z kolei bardzo rzadko w lasach trafiają się kurki, a kurki jak kolega wyżej pisał też pyszne
@Opornik Przypuszczam, że udusiłeś je. Żona mi kiedyś tak zbiór zmarnowała. Trzeba je smażyć i to na sporym ogniu. Mają zostać kruche, nie zmięknąć, bo wtedy faktycznie są do doopy.
@Fly_agaric hm, a jak je robisz do sosu? Bez żadnego duszenia? moja mama robiła świetny sos z Rydzów do mięsa i ziemniaków, był przepyszny, ale nie wiem jak to było. może najpierw obsmażała a potem dusiła z mięsem?
@Opornik Smażę na masełku i jem na świeżym chlebku. Nigdy nie robiłem z nich sosu, bo są niesmaczne po uduszeniu. Chyba, żeby najpierw usmażyć, a potem na tym zrobić sos i na koniec je dorzucić.
Zaloguj się aby komentować