#dziendobry hejto!

Uwielbiam takie leniwe poranki i jesień, kiedy pojawiają się rydze. Można wtedy na śniadanie przygotować taką oto jajecznicę na maśle z #grzyby

Mam nadzieję że poranek u Was jest równie pyszny

3db41901-e81f-4103-b3e9-53ab1c00108a

Komentarze (7)

UncleFester

@DrGurgul Smacznego, z kureczkami też działa.

voy.Wu

@UncleFester kurki nie mają nawet startu do rydzów. rydze to nadgrzyby. nawet mleczaje późnojesienne, czyli te rydze niby drugiej kategorii są o dwie klasy wyżej od kurki. kurka nie ma smaku. nawet robale tego nie chcą jeść... i miłego dnia

Opornik

@DrGurgul nigdy nie jadłem jajecznicy z rydzami. no ale rydze to u mnie rzadkość.

raz kupiłem na targu ale były ch⁎⁎⁎we może były zbyt suche.

DrGurgul

@Opornik rydze to jedne z moich ulubionych grzybów, najpierw smażyłem je na maśle z odrobiną oleju w wysokiej temperaturze, trochę podobnie jak smaży się steka i wyszły super. U mnie z kolei bardzo rzadko w lasach trafiają się kurki, a kurki jak kolega wyżej pisał też pyszne

Fly_agaric

@Opornik Przypuszczam, że udusiłeś je. Żona mi kiedyś tak zbiór zmarnowała. Trzeba je smażyć i to na sporym ogniu. Mają zostać kruche, nie zmięknąć, bo wtedy faktycznie są do doopy.

Opornik

@Fly_agaric hm, a jak je robisz do sosu? Bez żadnego duszenia? moja mama robiła świetny sos z Rydzów do mięsa i ziemniaków, był przepyszny, ale nie wiem jak to było. może najpierw obsmażała a potem dusiła z mięsem?

Fly_agaric

@Opornik Smażę na masełku i jem na świeżym chlebku. Nigdy nie robiłem z nich sosu, bo są niesmaczne po uduszeniu. Chyba, żeby najpierw usmażyć, a potem na tym zrobić sos i na koniec je dorzucić.

Zaloguj się aby komentować