
Niedziela obchodzona jest we Włoszech i za granicą jako Dzień Carbonary, popularnego dania rzymskiej tradycji kulinarnej. Zwolennicy klasycznego przepisu przekonują, że potrawę tę przygotowuje się tylko z pięciu skladników: makaronu, jajek, twardego owczego sera- pecorino, posiekanego wędzonego policzka wieprzowego i pieprzu.
Carbonara jest tradycyjnym specjałem kuchni Wiecznego Miasta i jednym z dań najczęściej zamawianych przez zagranicznych turystów w stołecznych restauracjach.
Ze względu na jego ogromną popularność istnieje bardzo silna frakcja zwolenników oryginalnego, prostego przepisu, którzy za niedopuszczalne uważają wszelkie jego zmiany i protestują przeciwko serwowaniu pod tą nazwą dań, które znacznie od niego odbiegają. Ma to miejsce przede wszystkim we włoskich restauracjach za granicą. Krytyka nie omija najsłynniejszych szefów kuchni, którzy próbują eksperymentować z klasyczną recepturą. [...]
#jedzenie #carbonara #wlochy #swiat #zywnosc #polskaagencjaprasowa
