Dzień Carbonary. Rzymianie przygotowują potrawę tylko z pięciu składników

Niedziela obchodzona jest we Włoszech i za granicą jako Dzień Carbonary, popularnego dania rzymskiej tradycji kulinarnej. Zwolennicy klasycznego przepisu przekonują, że potrawę tę przygotowuje się tylko z pięciu skladników: makaronu, jajek, twardego owczego sera- pecorino, posiekanego wędzonego policzka wieprzowego i pieprzu.


Carbonara jest tradycyjnym specjałem kuchni Wiecznego Miasta i jednym z dań najczęściej zamawianych przez zagranicznych turystów w stołecznych restauracjach.


Ze względu na jego ogromną popularność istnieje bardzo silna frakcja zwolenników oryginalnego, prostego przepisu, którzy za niedopuszczalne uważają wszelkie jego zmiany i protestują przeciwko serwowaniu pod tą nazwą dań, które znacznie od niego odbiegają. Ma to miejsce przede wszystkim we włoskich restauracjach za granicą. Krytyka nie omija najsłynniejszych szefów kuchni, którzy próbują eksperymentować z klasyczną recepturą. [...]


#jedzenie #carbonara #wlochy #swiat #zywnosc #polskaagencjaprasowa

Pap

Komentarze (6)

jiim

A ja daję boczek, bo włoskie wędliny mi śmierdzą xD

tytus-andronikus

I zakazali dodawania do składu makaronów dodatków z insektów

zosiasamosia1

Komentarz usunięty przez moderatora

wujek_Marek

Ty @zosiasamosia1 to jesteś smakosz.

Ja to tylko taką z posta jadłem, ...ale wierzę ci na słowo.

L4RU55O

Włosi to mają pierdolca na punkcie kuchni. Wszystko co potrafią zrobić to zarobić jajka z mąką na 1000 różnych kształtów i strzegą tego bardziej niż niepodległości. Smaczne to ale to tak jak walka o to że kawałek świni w panierce jest najlepszym daniem na świecie.


Człowiek się bardziej nakombinuje jak chce zrobić francuskie śniadanie niż dwudaniowy, włoski obiad.

Zaloguj się aby komentować