Dziękuję bardzo Panie @Piechur, za konkretny zapas magnezu, który codziennie nałogowo wypłukuję hektolitrami kawy. Gorzka 100% to zdecydowanie mój faworyt. Smak tylko dla koneserów, przez co mam pewność, że nikt w domu mi tego nie podkradnie. Pozostałe łakocie młodzież rozszabrowała tak szybko, że ledwo zdjęcie zdołałem zrobić - no i cały plan ograniczania im słodyczy w pizdu... W każdym razie takiej paki się nie spodziewałem - jeszcze raz wielkie dzięki!


#podziekowania

fef94964-c498-4576-ae1a-8b2f7bf4309b
6c23c4f0-225b-4d27-a263-57bee991f38b
5fdc128d-1693-411b-91d1-091a2ea1fb42

Komentarze (16)

fonfi

@UmytaPacha @Piechur oh shit...

fonfi

@UmytaPacha mogę się podzielić. Wybieraj, które Ci podesłać.

NiebieskiSzpadelNihilizmu

Gorzka 100% to zdecydowanie mój faworyt

@fonfi jak się je proszek?

fonfi

@NiebieskiSzpadelNihilizmu Absolutnie fenomenalnie. Uwielbiam ten moment jak się kawałek czekolady rozpada na proszek na języku.

NiebieskiSzpadelNihilizmu

@fonfi fenomenalne jest to jak potem się zakrztusisz

wonsz

@fonfi Wawel zdecydowanie nie umie w czekolady powyżej 70%, rośnie to w ustach, jakaś taka konsystencja dziwna. Lindt za to od 90 wzwyż to zajebistosc jest.

Sweet_acc_pr0sa

@wonsz wawel król


Lindt niejadalny syf

ismenka

@wonsz a widzisz, ja właśnie Wawel najbardziej lubię - 90 lub 100 Cocoa mam zawsze w szufladzie, a próbowałam już różnych. Odpowiada mi smakowo i lubię czuć tę masę kakaową. Nie wiem też, czy czasem do tej marki nie skłonił mnie skład, tj. najmniejsza zawartość cukru, bo zwracam na to uwagę, musiałabym sprawdzić.

cebulaZrosolu

@jiim właśnie po to tu wszedłem, żeby się o to przyczepić :D

fonfi

@jiim przywoływanie jako źródła tekstu ze strony palarni kawy to takie trochę „trust me bro”. Pomijam już fakt, że kofeina zmniejsza „wchłanialność” magnezu, czego w artykule zapomniano uwzględnić. Ale chociaż jest informacja, o różnej zawartości magnezu w różnych rodzajach kawy a ja niekoniecznie piję kilka razy dziennie podwójne espresso 😜


Poniżej przykładowe dwie z wielu publikacji, które stwierdzają coś przeciwnego


https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7836625/


https://www.researchgate.net/profile/Tsedeke-Wolde/publication/279923885_Effects_of_caffeine_on_health_and_nutrition_A_Review/links/559e5bd808ae04e365097a28/Effects-of-caffeine-on-health-and-nutrition-A-Review.pdf

ismenka

@fonfi nie chce mi się szukać źródeł, a jakiś czas temu to rzetelnie sprawdzałam, ale potwierdzam to, co inni piszą, że z tym odwodnieniem czy wypłukiwaniem magnezu przez kawę to mit. ALEE… ALEEEEEE… dietetycy zalecają zawsze pić kawę w odstępie 1 godziny od posiłku, bo zmniejsza ona wchłanialność żelaza, co jest mega ważne dla biodostępości składników mineralnych ogółem. Ja na przykład dowiedziałam się o tym od trychologa, tego speca od włosów i skóry głowy, bo brak żelaza wpływa m.in. na wzmożone wypadanie włosów.

Zaloguj się aby komentować