Druga proba z wrapem bezglutenowym. Teraz podgrzalem wg instrukcji przed skladaniem.

Efekt? Nadal sie to rozpierdala gowno jedne.

Jako doswiadczony koneser rollokebabow uzylem asa w rekawie, czyli folii ameliniowej.

Proba smaku odbedzie sie ok poludnia.

Kura z grilla, jogurt grecki 0%, jakies salaty, pomidorki, cebulka.

#hejtokoksy #gotujzhejto #jedzenie #gotowanie #dieta

185025c3-7c0c-45cb-926d-f3bf991944ac
26e60b73-cef1-4c6e-ac48-66b6fd0949b6

Komentarze (19)

Yes_Man

@bartek555 wygląda bardzo apetycznie

Opornik

@Yes_Man @ErwinoRommelo @Yes_Man kurwa wypasionego kebsa zrobił i dał tag #dieta, @bartek555 laczkiem w łeb chcesz?

ErwinoRommelo

@Opornik przecie to sam cyc kurzy troche warzywek i sos na greckim O%, dieta to nie glodzenie sie

Opornik

@ErwinoRommelo dobra dobra! Teraz sosik srosik a potem idziesz ulicą i sru do turasa bo chcica wzięła

ErwinoRommelo

@Opornik umm takiego tlustego z frytami to tez by zjadl

Yes_Man

@Opornik a może już dostał bom-heardshota i mu się cosik poprzewracało? Wstaje o 1 w nocy, wrzuca posty o 5 rano i to będąc w Polsce ༼ ͡° ͜ʖ ͡° ༽

bartek555

@Opornik przeciez to idealny fit posilek

ErwinoRommelo

Ummm porposzem z pikantym kierowniku

bartek555

@ErwinoRommelo spod lady?

ErwinoRommelo

@bartek555 z pod lady to jakby sie harnasia dalo kierowniku zloty to wtedy 5 gwiazdek masz jak w banku, krec pan tego pysznego dragala a my z seba sobie przy smietnikach zapalimy smiesznego papieroska

bartek555

@ErwinoRommelo spod lady to tylko namyslow w puszce, albo biale@ErwinoRommelo

34166c16-1edb-464b-a003-548a1a30e458
ErwinoRommelo

@bartek555 a to wezme bialeczko bo zara ide pull robic ehh wyniki badan krwi prszyszly wszystko w normie nie bedzie tescia ( ͠° ͟ʖ ͡°)

2fb246d0-3f2e-42fb-b02f-f9faa3d4b137
Ten_koles_od_bialego_psa

@bartek555 wrapy bezglutenowe tylko firmy El Paso.

Cała reszta, schar, bezgluten, incola, ocelio, bfree

to rozsypujące się gówno.


A El Paso to zwykły wrap z mąki kukurydzianej.

561b0eab-ec55-4556-85ce-2db3f8f15bd3
3t3r

@Ten_koles_od_bialego_psa tylko El Paso panie @bartek555 !

pacjent44

@bartek555 czy nie jest tak, że to właśnie brak glutenu powoduje łamliwość ciasta?

RogerThat

@pacjent44 biorąc pod uwagę, jak zalepia mi kichy - jest możliwe

pacjent44

@RogerThat poszukałem wiedzy i dobrze przeczuwałem.

Główne role i właściwości glutenu


Gluten jest niezwykle cenny z technologicznego punktu widzenia. Pełni funkcję naturalnego spoiwa i nadaje produktom ich charakterystyczną strukturę.


1. Elastyczność i lepkość (Spójność ciasta)


Gluten jest złożony głównie z dwóch białek: gliadyny i gluteniny.

  • Glutenina odpowiada za elastyczność i wytrzymałość.

  • Gliadyna odpowiada za rozciągliwość i lepkość.

Kiedy mąka zawierająca gluten jest mieszana z wodą i zagniatana, białka te łączą się, tworząc elastyczną, trójwymiarową sieć zwaną siatką glutenową. To właśnie ta siatka sprawia, że ciasto jest gumowate, sprężyste i można je rozciągać bez rozrywania.


2. Zatrzymywanie gazów (Wyrastanie)


Podczas fermentacji ciasta (na przykład przy użyciu drożdży), wytwarzany jest dwutlenek węgla. Siatka glutenowa działa jak balon lub szkielet, który jest w stanie rozciągać się i zatrzymywać te pęcherzyki gazu wewnątrz ciasta.

Dzięki temu ciasto wyrasta, a po upieczeniu pieczywo staje się puszyste, miękkie i ma charakterystyczne, porowate wnętrze (miąższ). Im silniejsza siatka glutenowa, tym większy i bardziej pulchny chleb uzyskamy.


3. Tekstura i struktura końcowa


Gluten decyduje o końcowej teksturze i "gryzalności" produktu.

  • W przypadku makaronu, to gluten nadaje mu twardość i zapobiega jego rozpadaniu się podczas gotowania (sprężystość al dente).

  • W przypadku chleba, zapewnia spójność i zapobiega jego kruszeniu się.

starszy_mechanik

Najebał po sam dach i się dziwi że się rozpierdala

Giban

Wygląda pięknie, ale jakim k⁎⁎wa cudem Ty chciałeś to zwinąć jak tyle towaru napierdoliles? :p to jakbyś chciał założyć bluzę Bartka Jr. :p

Zaloguj się aby komentować