Komentarze (12)

Paciu06

Cygańska najpierw sous vide. Potem możesz smażyć przez dwie sekundki na żeliwnej i voila

mordaJakZiemniaczek

@Paciu06 jak wrócę na swoje to spróbuję, ale coś chyba źle pamiętałem, bo dałbym głowę, że robiłem ją nawet z grilla i była ok, średnia, ale nie twarda. O dziwo gites mi to na ligawie poprzednio wyszło o.O

Paciu06

@mordaJakZiemniaczek ważne jest tez jak ja pokroisz czyli w poprzek włókien.

SUM

@Paciu06 @mordaJakZiemniaczek Ważne są temperatury ścinania białek. Miozyna od włókien grubych ścina się od ok 50 st C i to musimy ściąć. A aktyny (wł. cienkie) powyżej 65 się ścina i kolagen od 68, nie możemy ściąć bo wyjdzie twarde i włókniste.

Reginald

Moczenie w alkoholu pomaga na twarde mięso

Sofie

Wyszło bardzo ładnie

wonsz

świeca wołowa robi robotę

pvintage

@mordaJakZiemniaczek przy tańszych kawałkach mięsa istotna jest technika, konkretnie velveting.

https://youtu.be/-GZ9GwUnGEs

mordaJakZiemniaczek

@pvintage zrobiłem to z proszkiem do pieczenia, ale miałem się nie bać i zostawić na 3-4h, kiedy wychodziłem z domu

pvintage

@mordaJakZiemniaczek to źle, proszek do pieczenia się nie nadaje. Albo białko (i tylko białko) jaja, jak w nagraniu, które zalinkowałem, albo sama soda oczyszczona. Chodzi o pH. Zarówno białko jaj i soda mają pH zasadowe. W proszku do pieczenia jest też kwas, który neutralizuje sodę i efekt końcowy jest taki, że jakbyś nic nie zrobił.

mordaJakZiemniaczek

@pvintage fak, dzięki regularnie mi się to myli

TRPEnjoyer

Kurde, muszę się nauczyć robić azjatyckie żarcie.

Zaloguj się aby komentować