Dobra, choć trochę już zmęczony jestem grzybami, o tym muszę napisać bo sezon się zaczął i możecie inaczej zlekceważyć te przepiękne sk⁎⁎⁎⁎syny.
Dziś będzie o grzybie, którego zdjęcie kiedyś wrzucałem, ale że było to podczas wycieczki to nie napisałem ani słowa. Żółciak Siarkowy jest smacznym grzybem jadalnym którego nie da się z niczym pomylić. Jest zazwyczaj wielki, intensywnie żółty (z wiekiem blednie) i bardzo mięsisty. Rośnie na drzewach, głównie liściastych, szczególnie lubi wierzbę, ale też brzozę i drzewa owocowe i dość mocno te drzewa osłabia i w rezultacie drzewo ginie w przeciągu paru lat. Jadalne są głównie młode owocniki, stare będą już bardzo twarde. Jadalne też tylko po odpowiednim przygotowaniu. Polega ono na płukaniu, obgotowaniu i odlaniu wody. Jeść można dopiero tak przygotowane grzyby można dalej przetwarzać. W Ameryce znany jest pod piękna nazwą Chicken Of The Wood - bo smakiem ponoć przypomina właśnie kurczaka.
Wyrasta od wiosny do lata, ale osobniki zostają na drzewach dłużej. Do samego końca, ich lub drzewa.
#grzyby






