Komentarze (13)

chwastyodkuchni

@UncleFester Masz azbestowe dłonie?

UncleFester

@chwastyodkuchni Gorącą masę przekładałem do ciepłej wody i szybko wyrabiałem. I tak bolało

Statyczny_Stefek

@UncleFester Jak się robi mozarellę tak w domu? W skrócie, nie musi być dokładnie.

UncleFester

@Statyczny_Stefek

Bardzo uproszony przepis na szybko:


  • 5l mleka do gara + sok z 1 cytryny

  • ogrzać do 32*C

  • dodać podpuszczkę i szybko wymieszać

  • odstawić na 5-10 minut

  • pociąć delikatnie skrzep

  • odstawić na 15 minut

  • ogrzewać powoli do 70-75*C

  • wyrobić i uformować w rękach masę serową

  • kule zalać serwatką/solanką i do lodówy

  • EDYTKA: pozostałą serwatkę można ogrzać do wrzenia i zebrać ricottę


I już.

wonsz

@Statyczny_Stefek to tak podpowiem że to chyba najprostszy ser, taki na początek kursu serowarskiego.


edit: aaaalbo halloumi, nie pamiętam, może coś pomieszalem.

UncleFester

@wonsz z halloumi więcej roboty

Soviel

@Statyczny_Stefek bierzesz mleko i robisz

UncleFester

@Soviel

Spoko, moją pierwszą mozzarellę robiłem z kartonowego UHT 3,2% i bez problemu wyszła.

Jak ktoś chce się bawić, to wpieriod.

Dobrze dodać odrobinę CaCl2.

Soviel

@UncleFester Albo na całego, mozzarella colombiana i dodać odrobinę C17H21NO4

UncleFester

@Soviel Nie zadziała, nie ta droga podania. Ponadto popsuje smak.

Statyczny_Stefek

@UncleFester A skąd wiesz że to już 32 albo 70 stopni? Siedzisz z termometrem?


I najważniejsze: ile trwa całościowo taki proces?

UncleFester

@Statyczny_Stefek

termometr

około godziny

Wyrocznia

Darowanemu mlekowi w zęby się nie zagląda


@UncleFester gadka conajmniej nie na miejscu. Jak mleko prosto od krowy w domu to się trzeba radować a nie XD

Zaloguj się aby komentować