Cześć, Na pewno część z was spotkała się w azjatyckich knajpach z sosem do sajgonek który jest bardzo rzadki i pływają w nim tylko kawałeczki papryki czosnku i jakichś innych przypraw.
Konsystencja ma praktycznie wody.
Czy ktoś zna przepis na taki sos? Jest lekko Kwaśny i leciutko słodki
#gotujzhejto #kuchnia #jedzenie
Mielonkazdzika

@Michumi pewnie chodzi ci o sos "nuoc cham"

Jesli tak to w necie szybko znajdziesz odpowiadajacy ci przepis.

plemnik_w_piwie

@Michumi jeszcze mogło ci chodzić o ten taki słodszy sosik. On normalnie jest gęstszy, trochę jak luźny kisiel, ale całkowicie się upłynnia gdy żelująca go skrobia hydrolizuje pod wpływem enzymów, gdy ktoś do tego sosu napluje.

koszotorobur

@plemnik_w_piwie - dokładnie!

Tak wiadomo na imprezie czy ktoś po ugryzieniu w sosie maczał!

Inne sosy "puszczają wodę" jak amylaza ślinowa, nawet w małych ilościach, dostanie się do jedzenia

Michumi

@plemnik_w_piwie @koszotorobur nie wiem czy wy na poważnie czy se jaja robicie czemu taki sos robić (ง ͠° ͟ل͜ ͡°)

Przecież normalne że się gryzie i znowu macza.. Nie?

plemnik_w_piwie

@Michumi w domu tak. W knajpie, we wspólnych butelkach niekoniecznie. Ale bywa, widywałem takie cuda, jak koleś lał ten gesty sos jak wodę, z butelki sobie do dania. Mmm, ślina obcych ludzi. A sos jak sos, zagęszczany skrobią...

koszotorobur

@Michumi - jak sam sobie w swoje porcji maczasz to jest ok.

Ale na imprezie jeśli kilka osób macza w tej samej miseczce z sosem to łatwo poznać, że ktoś nie przestrzega etykiety maczania (że raz ugryzionego się we wspólnym sosie nie macza).

Mnie osobiście taki "double dipping" brzydzi - bo nie uśmiech mi się jeść jedzenia nadtrawionego przez czyjeś enzymy ślinowe i zakażonego czyimiś bakteriami z ust.

Michumi

@plemnik_w_piwie @koszotorobur no ok. to faktycznie mata chłopy rację. stąd se trzeba nalewać chyba świeżego na swoje miske, co?

koszotorobur

@Michumi - no jak jest taka opcja to zdecydowanie!

Zaloguj się aby komentować